Utapanje genijalca i najbolje nogometne škole

Foto: Pixabay

Žal što su Man City i Barcelona ostali bez polufinala prisutna je samo kod zagriženih navijača tih klubova. Nepristrani se radovao zbog oba sinoćnja ishoda. Guardiola je dosadio i Barcelona je dosadila, traži se kruha i igara na novoj razini!

Pep Guardiola je još u Barceloni odradio svoju misiju kada je svijetu predstavio novu verziju nogometa. Dolaskom u Bayern nekako je nenjemački elitizirao klub prebrzo izmijenivši krvnu sliku. Prelaskom u Manchester City postao je poput razmaženog sina jedinca koji može kupiti štogod poželi. Tako je postao persona non grata u nogometnim hvalospjevima.

Barcelona ima drugi problem, posebno igrajući u Europi. Njih se Europa jednostavno zasitila. Svaki put ćemo skinuti kapu Messijevoj majstoriji, ali svatko voli kad David razvali Golijata. To je jednostavno tako u neiskvarenoj ljudskoj prirodi.

Koliko kredita ima Pep?

Sinoćnje ispadanje Manchester Cityja od Liverpoola nije senzacija nad senzacijama, ali problem je što taj City već godinama ne može primirisati europskom vrhu. Kao da im svake sezone nedostaje još jedno 80-milijunsko pojačanje. Ove godine domet je četvrtfinale, lani osmina finala, 2016. polufinale, 2015. i 2014. osmina finala. Nikako do iskoraka. Možemo pričati ove godine o kontroverznoj sudačkoj odluci pri 1:0 u uzvratu, ali semafor jasno kazuje: Liverpool 5:1 Manchester City! I tu je priči kraj.

Građani će osvojiti englesko prvenstvo, ali samo to neće zadovoljiti vlasnika šeika Mansoura. Tip čija je obitelj teška 630 milijarda eura ovaj klub vidi kao igračku s kojom može što hoće. A netko tko je naučio dobiti sve što poželi neće još dugo tolerirati euro-posrtaje, a to je za njega sve osim broja 1. Zato Guardiolu ove godine može spasiti domaći naslov, ali dogodine… S druge strane, Pep je perfekcionist ali dovoljno inteligentan da će odstupiti ako vidi da jednostavno ne ide. Samo domaće titule za njega su preslab motiv.

Džekina utakmica života

Strašan motiv imao je sinoć očito jedan igrač. Jedan pogodak i izboren jedanaesterac. Pun hvale bio je za Edina Džeku izbornik BiH reprezentacije, Robert Prosinečki:

-Edin je sinoć odigrao najbolju utakmicu ikada.

Bosanskohercegovački reprezentativac zaista je najzaslužniji za Romin povijesni uspjeh. Bio je enigma za katalonsku obranu koja je odigrala bez imalo krvi, baš kao i ostatak ekipe. Nije ovo bila samo loša večer Katalonaca. Ovo postaje pravilo; treću godinu zaredom put završavaju u četvrtfinalu Lige prvaka. Kaže Žuti da bi Messi i ekipa bili puno jači da je Coutinho imao pravo nastupa u Europi. O tome su trebale razmišljati klupske strukture kad ga nisu uspjeli dovesti na ljeto.

Ovako ostaje činjenica da Katalonci nemaju mehanizam igre čim im se u Europi pojavi iole ozbiljniji protivnik. Da, dat će se to premostiti s dva, tri nova pojačanja, ali oni su samo ove sezone u nove igrače utukli preko 330 milijuna eura! I uhvatili četvrtfinale. A famozna La Masia dugo nije izbacila igračinu…

Ovakva Barcelona ne izaziva baš često da ti se čeljust odvali do poda ispred televizora. Žal što su Man City i Barcelona ostali bez polufinala prisutna je samo kod zagriženih navijača tih klubova. Nepristrani se radovao zbog oba sinoćnja ishoda. Guardiola je dosadio i Barcelona je dosadila, traži se kruha i igara na novoj razini!