Tri čovjeka za Realovo treće uzastopno finale

Keylor Navas, Real Madrid, bayern
Foto: Wikipedia
Ključne riječi uzvrata su: dva vratara i jedan sudac

Na stranu Modrićevo izbjegavanje pritiska postavljanjem na bekovsku poziciju u gradnji napada, na stranu Marcelovo usmjeravanje na igru u sredinu ili Benzemino konačno buđenje. Sve su analize sporedne o polufinalnoj utakmici Reala i Bayerna. Ključne riječi uzvrata su: dva vratara i jedan sudac.

Prvi je na redu apsolutni heroj kojem Kraljevski klub treba podebljati ugovor bez obzira hoće li išta više u životu obraniti. Da, reći će cinici da je vrataru posao braniti, ali sinoć je 32-godišnji Keylor Navas branio doista izvan opisa radnog mjesta i dobrano “tukao prekovremene”. Od osam zabilježenih obrana, posljednje dvije, tri bile su ključne. U trenucima kada je Real bio na konopcima, samo je Kostarikanac držao živima nade u novo finale Lige prvaka. Nakon bravura protiv Nijemaca, brzo mu je zaboravljen i četvrtfinalni kiks protiv Juventusa. Sinoć je odradio bez greške.

Isto se nikako ne može reći za kolegu mu sinoć od njega fizički udaljenog 105 metara, a reakcijama mnogo, mnogo dalje. Sven Ulreich je više puta od Neuerove ozljede dokazao da mu je dostojna zamjena. I to će ostati. Zamjena. Daleko od toga da se greške ne događaju svima (a po onoj stoput prežvakanoj; golmanove se greške pamte najduže i najteže su), ali valja se upitati bi li se ona greška u 26. sekundi drugog dijela dogodila Neueru? Ne bi. Da je on bio na vratima do toga ne bi došlo. Onakvu povratnu loptu igrači Bayerna odigrali su vjerojatno mali milijun puta na treningu, naviknuti da će im Bayernova jedinica bez problema poslužiti kao treći branič i prebaciti težište igre.

Treća zvijezda je čovjek koji se na početku utakmice nalazio točno između ova dva igrača. On je težište igre (ne)namjerno dao Realu. Ime mu je Cüneyt Çakır. Turski sudac koji je oštetio Bayern za barem jedan jedanaesterac (nakon utakmice je i sam Marcelo priznao da je igrao rukom i da je trebao biti jedanaesterac za Bavarce), a fanovi njemačkog prvaka naći će u kontaktima Sergia Ramosa i Roberta Lewandowskog razloga za još jedno ili dva pokazivanja na bijelu točku.

Ali bijele točke nije bilo, a bijela boja ide put Kijeva. Zasluženo ili ne, ali zadnjih godina nitko kao Real.