Talenti ne mogu čekati. U-21 je prerastao Gračana

Vlašić
Nikola Vlašić / Youtube (screenshot)

Odati priznanje valja Rumunjima koji izgledaju izvrsno, ali treba odati priznanje i Nenadu Gračanu. Dati mu nakon ovog prvenstva posljednje priznanje, zahvaliti mu na učinjenom i dati njegovu poziciju nekom drugom.

Napravili smo previše pogrešaka. Ne znam što se dogodilo na terenu. Problem je ovako izgubiti, ispričavam se svima. To su izjave izbornika Gračana i nekih igrača nakon poraza naših mladih reprezentativaca od Rumunjske. Primilo se četiri komada i uopće nije lijepo izgledalo to sve skupa.

Ma, sve je u redu ako ćemo U-21 koristiti za stvaranje seniorskih reprezentativaca, ali to rade i drugi. Eto, izjavio je izbornik Nenad Gračan kako su Rumunji moćni i da ih čak sedam igra za najbolju izabranu vrstu svoje zemlje. Pa i neki naši igraju kod Dalića.

Opet, izjavi Gračan kako je uspjeh što smo se uopće plasirali na Europsko prvenstvo. Pa kakav defetizam! Čovjek je od 2013. na čelu mlade reprezentacije i konačno je uspio dohvatiti europsko natjecanje. Super, ali nemoj demotivirati igrače tvrdnjom da su oni svoje obavili…

Najlakše je prošlo

Čekaju te Englezi i Francuzi koji su svemirski brod za ove Rumunje koji su nas rastavili.

A s kim ćeš na njih?

Kuća se gradi od temelja, obrana je ključ. A obrana nam je katastrofa. Stoperski par se činio kao da uopće ne komunicira, prepuštajući rumunjskog napadača da čini što hoće jer ga nitko ne čuva.

On i dva krilna napadača išli su kao šilo u leđa našoj obrani, što zbog neuigrane obrane, a što zbog neviđeno zaigrane i limitirane sredine. Bi li se što promijenilo da se Brekalo nije ozlijedio? Teško.

Halilovićev problem

Dva su razloga. Prvi je Alen Halilović, igrač kojem je Gračan u ruke dao sve konce igre, ali riječ je o igraču koji nema kontinuitet. U Standardu u Belgiji od siječnja nije uspio prikupiti niti 100 minuta. Nagradno pitanje je koliko je klubova Halilović promijenio otkad je otišao iz Dinama?

Svega ima premalo u posljednje vrijeme da bi si dozvoljavao driblinge i igranje privatnih utakmica. Ali nije jedini podbacio.

Podbacio je samo jedan čovjek – izbornik Gračan. Nije pogriješio zbog neuigrane obrane (kad su nekima uplaćeni odmori važniji od reprezentacije), već zbog nedjelovanja tijekom utakmice. I dok se gubilo 1-0 i dok se gubilo 4-1 skoro ništa se nije promijenilo.

Čitavo vrijeme samo jedan čovjek u napadu i to po kretanju više lažna devetka nego killer. A čitava igra je bila kombinacija sebičnosti, neuigranost i neinventivnosti.

Gračanovo vrijeme je prošlo

Ako si bio prisiljen sklopiti momčad koja nije potpuno uigrana, postoje neki elementi koji su općeprimjenjivi jer su dio elementarne nogometne obuke pa ih se da primijeniti i među igračima koji se ne poznaju.

Ali koja korist da bek protrči pa mu krilo odigra u prostor ako naprijed nemaš igrača u završnici?

Uglavnom, svi su krivi ali nitko nije kriv. Odati priznanje valja Rumunjima koji izgledaju izvrsno, ali treba odati priznanje i Nenadu Gračanu. Dati mu nakon ovog prvenstva posljednje priznanje, zahvaliti mu na učinjenom i dati njegovu poziciju nekom drugom.