Tahiraj i(li) “naša dica”?

Tahiraj
flickr
Bilo bi dobro za Hajduk da odustane od hvatanja Europe jer će igra na rezultat opet na klupi ostaviti brojne talente, a nastavit će se lutanje u sustavu i igri. Kolikogod to zvučalo bogohulno hajdukovcima, neka se ugledaju na omraženu im Lokomotivu.

Francesco Tahiraj novi je igrač Hajduka. Albanac rođen u Italiji dolazi u Hajduk iz Slovenije za, navodno, sto tisuća eura. U Aluminiju iz Kidričeva postigao je devet pogodaka i triput asistirao u 19 utakmica. Impresivna statistika za 22-godišnjaka iza kojeg je talijanska škola nogometa u Juventusu, Torinu i Carpiju.

Što se zna o Tahiraju?

Lijevo krilo koje je nevjerojatno brzo. Izrazito mu je dominantna desna noga pa mu je i omiljen ofenzivni potez ulazak s boka u sredinu i šutiranje desnom nogom. Brzina mu neopisivo dolazi do izražaja naravno u fazi izlaska iz obrane, a upravo tim adutom je sudjelovao u gotovo trećini ovosezonskih pogodaka trećeplasirane momčadi slovenske Prve lige. Tahiraj je vrlo zahvalan u brzom tranzitu kada mu se otvara veliki prostor, ali nešto slabija strana mu je igra u obrani. Koliko će to trener Hajduka Siniša Oreščanin zamaskirati ili će Albanca preporoditi u bijelom dresu po tom pitanju ostaje vidjeti.

Podsjeća li vas Tahiraj na jednog igrača kojeg Splićani već imaju? Isto je stranac, igra na lijevom krilu, desna noga je i brzina mu je vrlina? Da. Mađar Adam Gyurcso ima iste karakteristike. Dok je prošle sezone, do famozonog raspada sistema početkom 2018. briljirao u bijelom dresu, ove godine igra toplo-hladno. A sada je očito dobio konkurenciju.
Time je Hajduk na istu poziciju „parkirao“ još jednog stranca. Da se razumijemo, nemam ništa protiv kvalitetnog stranca. Štoviše, sviđa mi se ono malo što sam vidio od Tahiraja.

Ali…

A “naša dica”?

Mantra da se Hajduk okreće „svojoj dici“ po tko zna koji put u posljednjih 15-ak godina već zvuči uvredljivo svim navijačima i simpatizerima splitskog kluba. Kao da netko na Poljudu misli da je bijela vojska skup poluuvjetovanih idiota koji se svaki puta kada kola krenu nizbrdo „napale“ na obećanje kako će konačno priliku dobiti domaći klinci. I onda se domaćim igračima otvori prostor dovođenjem novog stranca?

Ipak… Bude li lijevo krilo jedno od dvije ili tri pozicije koje u prvih 11 okupiraju stranci i u početnoj postavi bude pet, šest domaćih klinaca onda se ova sezona za Hajduk iz očajne može pretvoriti u veliku pobjedu. Ne pobjedu u smislu europskog plasmana već u smislu dobivanja nekoliko mladih igrača iz domaćeg bazena.

Napredak bi bio izbjeći Europu

Shvate li u uredima na Poljudu bonus koji su (svojim neznanjem i neznanjem prethodnika) stvorili u klubu, onda bi ovo mogla biti (polu)sezona koju neće pamtiti kao korak ili dva natrag, već sezona u kojoj je napravljen zalet.

Bilo bi dobro za Hajduk da odustane od hvatanja Europe jer će igra na rezultat opet na klupi ostaviti brojne talente, a nastavit će se lutanje u sustavu i igri. Kolikogod to zvučalo bogohulno hajdukovcima, neka se ugledaju na omraženu im Lokomotivu. Nisu hvatali nikakav rezultat već su gradili klupski sustav igre. Što sada imaju? Veliku fluktuaciju igrača, ali postulati su poznati i oni donose rezultat.

Brzopletost ne rađa uspjeh ili kako je kazao Alexander Graham Bell: „Prije svega, priprema je ključ uspjeha.“

F. M.