HPO osmislio posebne treninge za osobe s invaliditetom

flickr

Osobama s invaliditetom svakodnevno vježbanje je od velike važnosti jer se uz trening pojačavaju motoričke sposobnosti potrebne za svakodnevno funkcioniranje. Naš je cilj da svim osobama s invaliditetom osiguramo pravo na bavljenje sportom i ovo je samo mali korak kojim želimo pokazati da od svog poziva ne odustajemo niti u izvanrednim situacijama,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem, koje je zbog smanjenog kretanja i nedavne izolacije od izrazito velike važnosti za sve osobe s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) osmislio je posebne treninge, piše HINA.

U suradnji s trenerima Ivanom Perzelom i Davorom Rožcem te sportašima s invaliditetom Tomijem Brajšom, Marijom Badrov i Franom Skračićem kreirane su različite vrste video treninga za različite vrste invaliditeta – slijepe i slabovidne osobe, zatim osobe u kolicima i osobe s amputacijom.

“Osobama s invaliditetom svakodnevno vježbanje je od velike važnosti jer se uz trening pojačavaju motoričke sposobnosti potrebne za svakodnevno funkcioniranje. Naš je cilj da svim osobama s invaliditetom osiguramo pravo na bavljenje sportom i ovo je samo mali korak kojim želimo pokazati da od svog poziva ne odustajemo niti u izvanrednim situacijama,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

U treningu kod slijepih i slabovidnih osoba tako je fokus stavljen na ravnotežu jer je ona jedna od najvažnijih stavki koju slijepe i slabovidne osobe moraju pojačati kako bi spriječili padove i ozljede koji se pojavljuju nakon padova, odnosno gubitka ravnotežnog položaja.

Osobe u invalidskim kolicima uz trening podižu cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjuju mogućnost od ozljeda. Kod osoba s amputacijom fokus se stavlja na kralježnicu, odnosno jačanje trbušne i leđne muskulature.

Svi pripremljeni programi treninga su pogodni za početnike i za bazičnu pripremu, a mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog paraolimpijskog odbora (www.hpo.hr).

HINA