Suze sina razmetnoga

Doveden je da Juventus približi zvjezdanom statusu kakav ima krema jačih europskih liga. Tu je da bi se u studijima svih televizija koje se očešu o Ligu prvaka raspravi je li čupanje kose crveni karton ili nije.

Otkako je za 110 milijuna eura sletio u Torino, zarada od prodaje njegovih dresova neprestano raste, a paralelno i Juventusova popularnost u svijetu. Pokazala je, uostalom, Stara dama da itekako namjerava držati korak s modernim vremenima nedavnom promjenom i totalnim pojednostavljivanjem grba. Premudri su vladari talijanskog nogometa da ne bi shvatili što im je činiti da se potuku s najvećima ne samo na zelenom terenu nego i na svjetskom tržištu.

Potez tisućljeća

Zato je i došao Cristiano Ronaldo. Mogao je i netko drugi, netko tko bi zabio više od dva pogotka u pet dosadašnjih nastupa, ali… Messi je, čini se, doživotno vjeran Barci, a Neymar ni sam ne zna što bi i s kim bi. A četvrti ne postoji. Ma u biti, čini se da nikada nije bilo niti dvojbe. Jer:
• bi li se o nekom drugom diljem kugle zemaljske pričalo toliko nakon što dobije crveni karton?
• bi li netko drugi onako teatralno pao na travu nakon isključenja?
• bi li netko drugi plakao pri izlasku s terena?
Odgovori su: ne, ne i ne.

I zato je CR7 doveden. Njegovi fanovi, smirite se! Da, tip je totalni stroj i kad se potpuno prilagodi i u Italiji će biti igrač prevage jer je njegova izvanzemaljska kvaliteta neupitna. Ali činjenica je da je Portugalac sve više, kao i svaka zvijezda koja ide svom kraju, mamac za sponzore i zaluđene fanove u vremenu u kojem su pojedinci nadvladali kolektive i u kojem su brojniji navijači nekog superstara nego kluba u kojem igra taj superstar (kao nekoć David Beckham). Doveden je da Juventus približi zvjezdanom statusu kakav ima krema jačih europskih liga. Tu je da bi se u studijima svih televizija koje se očešu o Ligu prvaka raspravi je li čupanje kose crveni karton ili nije.

Bravo, Juve. Marketinški potez tisućljeća.

Kovačev portugalski Predator

A nekih 450 kilometara sjeveroistočnije suze radosnice lije jedan drugi Portugalac. Mladi Renato Sanches možda (nikada ne)će dostići 12 godina starijeg sunarodnjaka po slavi, ali to je nevažno. Mladić koji je Vatrene na Euru prije dvije godine rastavio na proste faktore doživljava (kolikogod to smiješno reći za 21-godišnjaka) puno značenje svog imena. A preporod koincidira s dolaskom Nike Kovača u Bayern Munchen.

Krajem veljače, dok je Sanches bio na posudbi u Swanseaju, jedan hrvatski portal je ponukan lošim dodavanjem pod naslovom Jedan od hrvatskih krvnika s Eura dotaknuo dno… čak se i blamira! pisao o padu zlatnog dečka. Prenijeli su pritom i brojne izjave engleskih nogometnih stručnjaka o njegovom katastrofalnom nogometu.

Sedam mjeseci poslije, Niko Kovač ga nakon briljantne partije protiv svoje bivše Benfice usporedi s, ni manje ni više nego, Lotharom Matthausom. Mladi Portugalac, osim što izgledom baca na kultnog Predatora, fizički se doima tako moćan. Zna se da Kovač voli snažne igrače koji su u stanju igrati, ako zatreba, pravi ratnički nogomet pa je valjda našao i načina kako probuditi Renata. Svidio se tako onomad Niki i Ante Rebić zbog fizičkih predispozicija, a Sanches povrh toga ima fantastičan vic u igri i ne bi čudilo da mu Kovač, ako ovaj uspije pružati ovakve partije češće, vrlo brzo povjeri dirigentsku palicu u bavarskom orkestru.