Što će ostati od srebrne generacije?

Nakon povijesnog uspjeha kojeg je Hrvatska reprezentacija ostvarila ovoga ljeta, uslijedilo je rješavanje brojnih pitanja za budućnost. Na krilima velikog uspjeha i još veće navijačke podrške, Zlatko Dalić je odlučio ostati za kormilom momčadi, ali sada je već jasno da to neće biti ista momčad.

Na neki način bismo trebali biti zadovoljni barem što ovo ljeto nije bilo poput mnogih prošlih, onih u kojima smo se bavili analizama i pokušavali odgonetnuti što nam to fali za ostvarivanje dobrog plasmana na nekom velikom natjecanju. Ove godine su svi hrvatski navijači dobili jedinstvenu priliku da uživaju i otpuste sve kočnice u slavlju ostvarenja najvećeg uspjeha hrvatskog sporta. Međutim, svojevrsno otriježnjenje koje su nam naši reprezentativci pokušali servirati što kasnije, ipak se moralo dogoditi. A radi se o tome da sada ovaj povijesni rezultat mnogi vide kao jedinstvenu priliku za oprostiti se od reprezentativnog dresa u stilu. I krenulo je, zasad smo ostali bez trojice, a moglo bi ih biti još…

Prije odlaska u Rusiju je ovu reprezentaciju pratio uteg potencijalne “zadnje prilike” za nešto veliko, ali to ipak nije doslovno bio slučaj. Istina, okosnice ove momčadi su već na gornjim granicama optimalnih godina, ali ne treba misliti da će u sljedeće dvije godine, koliko traje Euro ciklus, nazadovati do te mjere da nebi više bili potrebni reprezentaciji. Ipak, uz sve logične argumente koji su postojali za oproštaje Ćorluke, Mandžukića i Subašića, jedino za čim svi žalimo jest to što ova generacija neće dobiti priliku da pokuša obraniti na Euru ono što su pokazali na Mundijalu. U ovom trenutku to postaje sve jasnije, a ako se ostvare predviđanja koja ovih dana kruže u kuloarima, Hrvatska reprezentacija je pred kompletnim remontom.

Odlazi li i Luka?

Nakon što je 10-tak dana trajala trakavica o njegovom mogućem odlasku sa Santiago Bernabeua, navodno su navijači Reala bili presudan faktor koji je natjerao Modrića da ostane. Za pretpostaviti je i to da je i u Modrićevom slučaju bilo sličnih razloga za odlaskom u Italiju zbog kojih je tamo završio Cristiano Ronaldo. Mudar potez Serie A u kombinaciji sa vladom Italije omogućili su mnogo povoljniji porezni tretman nogometašima, očito dovoljno povoljan da u ligu dođe ponajbolji nogometaš svijeta. Ali nije to nešto čime se hrvatska javnost trenutno zamara, razlog zbog kojeg je to bitno jest taj što je naš najbolji igrač sada riješio jedan problem. Ono što slijedi je odluka o reprezentaciji.

Očekujemo da se po ovom pitanju Luka Modrić oglasi do kraja tjedna. Na žalost mnogih, većina sportskih djelatnika zainteresiranih za ovo pitanje predviđa da će i njegovo priopćenje biti ono o opraštanju. Za sada je sve ipak na razini špekulacija, ali ozračje koje ovih dana vlada oko reprezentacije je takvo. Stoga se jedino još možemo zapitati hoće li ih biti još? Rakitić, Perišić npr. definitivno nisu u godinama za odlazak, ali veliko je pitanje postojanje želje za dodatnim dokazivanjem, kao i činjenica da je ovo idealna prilika za odlazak. Stoga ne čudi da je većina onih koji su bili u kombinaciji za odlazak, tu priliku i iskoristila. Što se Dalića tiče, ne sumnjamo da će imati kvalitetne mlade igrače na raspolaganju dostojne igranja na očekivanoj razini, ali ova reprezentacija Hrvatske je definitivno osvojila srebro i otišla u povijest, na vrhuncu slave.