Stiže Intertotov mlađi brat

Osijek
flickr

Krovna europska nogometna organizacija vodila se mišlju da ne znaju kuda bi s novcem pa ovo natjecanje vide kao priliku da manje bogati klubovi nešto zarade i pokažu se na međunarodnoj sceni.

Tko pamti nogometnu 1996.? Ali ne iz reprezentativnog, već iz sisačkoga kuta? Segesta, današnji četvrtoligaš, te je godine igrao finale (!) davno ugaslog Interototo kupa. Zahvaljujući pravilu gola u gostima (1-2, 1-0) izgubili su od danskog Silkerborga i tako ostali bez plasmana u Kup Uefa.

Pečat je u tom natjecanju ostavio i Slaven Belupo, a igrao ga je i Spajićev Hrvatski dragovoljac, Kamen Ingrad te još nekoliko hrvatskih klubova. Natjecanje koje je UEFA uzela pod okrilje sredinom 90-ih čitavo je vrijeme bilo trećerazredno; igrali su u njemu oni klubovi koji su to htjeli, uglavnom osrednji prvoligaši sabrani sa svih strana Starog kontinenta. Ali imalo je to draž jer europski uspjeh je uvijek – europski uspjeh, a službena međunarodna pobjeda uvijek se posebno bilježi. Intertoto je to nudio siromašnijim klubovima.

Za dvije godine na europske travnjake stupa Intertotov mlađi brat – Konferencijska liga (UEFA Europa Conference League). Krovna europska nogometna organizacija vodila se mišlju da ne znaju kuda bi s novcem pa ovo natjecanje vide kao priliku da manje bogati klubovi nešto zarade i pokažu se na međunarodnoj sceni.

Liga prvaka za siromašne

Izravno će pokretanje novog natjecanja utjecati na Europsku ligu. Još dogodine gledamo 48 klubova, a onda se smanjuje na 32, a u terminima četvrtkom pridružuje joj se Intertoto junior. I to nije sve. Da se poštedimo sve sile brojki valja tek reći da će od 2021. kvalifikacije za Europsku ligu igrati klubovi iz 15 najboljih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 17. pa je teško očekivati da ćemo imati predstavnike tu. Ali bismo zato imali tri kluba u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Ne zvuči baš obećavajuće; za dvije godine jedan naš klub se bori za Ligu prvaka, a trećina lige će pokušati dohvatiti trećerazredno europsko natjecanje. Ali, to i jest trenutačna realnost hrvatskoga nogometa.

Gledat ćemo tako u elitnim terminima dvoboje Jagiellonije i Mezokovesda? Pa što? Samo nek` se kotrlja…

F. M.