SP Äre: opraštaj velikana, Shiffrin i Hirscher za povijest

Mikaela Shiffrin, SP Äre, Skijanje
Flickr

Ženski spust obilježio je odlazak najveće svih vremena, Lindsey Vonn. I taj odlazak je bio u stilu. Vonn je u posljednjoj utrci u karijeri osvojila brončano odličje.

Završilo je Svjetsko prvenstvo u skijanju koje se od 04. do 17. veljače održalo u švedskom Äreu. Prvenstvo su obilježile velike oscilacije u temperaturi i vremenskim uvjetima, što se najbolje moglo zamijetiti na jezeru u podnožju samog skijališta. Ono je, naime, na početku prvenstva bilo zaleđeno pa se odledilo da bi se zadnjeg dana prvenstva ponovno zaledilo. Temperature su na početku bile oko -20 ˚C, a u jednom trenutku tijekom natjecanja bilo je visokih +10 ˚C, što je u tom trenutku bilo više negoli u većini Hrvatske.

Zbog vremenskih uvjeta skraćeni Spust i Super G; oprostili se Vonn i Svindal

Natjecanje je započelo ženskim Super G-em u kojem je nevjerojatna Amerikanka Mikaela Shiffrin za 2 stotinke nadmašila Talijanku Sofiu Goggiu. Treće mjesto pripalo je Švicarki Corinne Suter koja je za Shiffrin zaostala također minimalnih 5 stotinki. Muški Super G rezultirao je podbačajem Norvežana koji su slovili kao glavni favoriti u toj disciplini. Svindal je bio 16., Jansrud 22., a Kilde 24. Zlato je uzeo Talijan Dominic Paris, a srebro su podijelili Austrijanac Vincent Kriechmayr i Francuz Johan Clarey.

Uslijedili su potom ženska Kombinacija te muški i ženski Spust. Organizatori su imali velikih problema s organizacijom tih utrka te su zbog snažnog vjetra i velike magle morali znatno skraćivati spust. Shiffrin je odlučila preskočiti Kombinaciju što su najbolje iskoristile Švicarka Wendy Holdener koja je uzela zlato i Slovakinja Petra Vlhova kojoj je pripalo srebro. Bronca je otišla u Norvešku u vitrine Ragnhild Mowinckel.

Nakon jako loših rezultata u Super G-u bilo je jasno da se Norvežani moraju iskupiti u Spustu i tako je i bilo. Zlato je uzeo Kjetil Jansrud, a Axel Lund Svindal srebro s 2 stotinke zaostatka. Broncu je uzeo Kriechmayr kojemu je to bila već druga medalja na prvenstvu. Utrku je obilježio oproštaj Svindala. Jedan od najvećih spustaša svih vremena oprostio se osvojivši svoju 9. medalju na Svjetskim prvenstvima. Svindal je u karijeri osvojio i 4 olimpijske medalje te 2 Velika kristalna globusa.

Ženski spust obilježio je odlazak najveće svih vremena, Lindsey Vonn. I taj odlazak je bio u stilu. Vonn je u posljednjoj utrci u karijeri osvojila brončano odličje. Bila joj je to 8. medalja sa Svjetskih prvenstava. Ima još 3 medalje sa ZOI-a, 4 Velika kristalna globusa i nevjerojatne 82 pobjede u Svjetskom kupu. Srebro u Spustu pripalo je Sutter (njena 2. medalja na prvenstvu), a zlato je obranila Slovenka Ilka Štuhec. Inače, na posljednja 3 SP-a u Spustu su pobjeđivale Slovenke. Jednom je zlato uzela Tina Maze, a dvaput Štuhec.

Prvo zlato u povijesti SP-a za Slovačku, Kristoffersen napokon uzeo medalju

Mušku Kombinaciju osvojio je Francuz Alexis Pinturault ispred Slovenca Hadalina i Austrijanca Schwarza. Momčadski dio natjecanja tradicionalno izaziva najmanji interes javnosti, a pogotovo zato jer ga najveće zvijezde odlučuju preskakati. Vrijedi istaknuti da je zlato osvojila Švicarska ispred Austrije i Italije.

Tehničke discipline otvorene su ženskim veleslalomom. Svi su očekivali novo zlato Mikaele Shiffrin, ali to se nije dogodilo. Odličnom drugom vožnjom Petra Vlhova je donijela Slovačkoj prvo zlato na SP-ima u povijesti te zemlje. Druga je bila Nijemica Viktoria Rebensburg, a Shiffrin je bila „tek“ treća, naravno, prema standardima koje je sama postavila ove sezone. Inače, vrijedi napomenuti da je zbog velikih temperatura staza vrlo brzo „pucala“ pa je tako najbolje vrijeme 2. vožnje imala Novozelanđanka Alice Robinson, koja je nakon 1. vožnje bila tek 30.

Muški veleslalom osvojio je Norvežanin Henrik Kristoffersen kojemu je to bila prva medalja na SP-ima nakon što je čak triput bio 4. Također, ovo mu je prva pobjeda u veleslalomu nakon 2015., a u međuvremenu je čak 16 puta bio na postolju. Inače, ovo je treći put da se u Äreu održava SP, i treći put da je veleslalom osvojio Norvežanin. Prije Kristoffersena to je polazilo za ruku Steinu Eriksenu (1954.) i Svindalu (2007.). Srebro je osvojio Hirscher, a broncu Pinturault. Hrvatski predstavnik Filip Zubčić je bio solidan, 19.

Rekordna Shiffrin i nevjerojatni Hirscher

Nakon 1. vožnje ženskog slaloma svi su se pitali što se to događa s Mikaelom Shiffrin. Bila je tek 3. i za vodećom Holdener je zaostajala 15 stotinki. Ali onda je u 2. vožnji pokazala zašto je najbolja skijašica današnjice i osvojila 4. uzastopno zlato u Slalomu na SP-ima čime je postala 1. u povijesti s takvim dostignućem. Holdener je u 2. vožnji napravila veliku grešku pa su medalje osvojile Šveđanka Anna Swenn Larsson (srebro), što je jako obradovalo domaću publiku, i Vlhova (bronca), koja nije uspjela ponoviti dostignuće Deborah Compagnoni i objediniti zlata u slalomu i veleslalomu. Inače, ovo je prvi put od 1982. i SP-a u Schladmingu da su Austrijanke ostale bez ijedne medalje.

Muški slalom obranio je Austrijanac Marcel Hirscher. Zlato u Äreu već mu je 11. medalja sa SP-a čime je postao drugi najuspješniji u povijesti. Jedino Norvežanin Kjetil André Aamodt ima više (12), s time da Hirscher ima više zlata. Na postolju su mu se priključila još dvojica Austrijanaca. Michael Matt je uzeo srebro, a Marco Schwarz broncu. Zanimljivo je da je Michaelov brat, Mario Matt, pobjedio u slalomu na prošlom SP u Äreu 2007. godine. Hrvatski predstavnici su podbacili, a najbolji je bio Elias Kolega, 21.