Rusija 2018. AKA ostavi brige po strani

trofej, rusija, svjetskko prvenstvo
Foto: fifa.com
Mi samo na pasjim vrućinama želimo totalni nogomet uz važnu fusnotu; želja da utakmice ne masakriraju suci, dajte nam nogomet bez trgovanja

Još jednom ćemo svi mi koji s odioznošću gledamo ples (petro)dolara, eura i inih valuta pospremiti u tobolac sve svoje otrovne strelice, smjestiti se udobno i čekati da nas najbolji svjetski nogometaši u Rusiji razoružaju.

Ne znam za vas, ali koliko god bjesnio na kreaturalne osobine naše domaće lige, spletke u europskom klupskom nogometu ili odluke svjetskih i europskih nogometnih čelnika koje dovode čovjeka u poziciju da se upita jesu li svi na svim vladajućim mjestima pokvareni do srži ili čisti idioti, sve to stavim u stand-by kad znam da počinje festival nogometa.

Slijede nam tjedni nogometnog kolaža

Tjednima gledati ono što nogomet najbolje prezentira – razlike; velikane koji dominiraju, još veće koji posrću, moje Vatrene (da, usprkos svemu – moji su i ne mogu i neću protiv toga, mislim pritom na sastav na terenu koji gine, a ne na sastav u loži), momčad koja stekne tvoje instant-simpatije tijekom prvenstva i neke koji su zalutali na svjetsku smotru… svi su oni civilizacijski kolaž koji može dati samo Svjetsko prvenstvo.

Ove godine u prvi red favorita većina kladioničara i nogometnih znalaca svrstava tradicionalno Brazil, Njemačku, Španjolsku i Argentinu. Naravno, gotovo svi drugi nadat će se da ovim najvećima planove pomuti netko iz drugog plana. Hrvatska u velikom broju analiza punopravno figurira kao dark horse. Zašto ne? Piše se da nas je dvoboj s Brazilom razgolitio i pokazao sve naše nedostatke. Da ih nemamo, bili bismo u redu favorita, a s manama u potpunosti ulazimo u kategoriju mogućeg iznenađenja.

Afrički dark horse

Još jedan dark horse je i Senegal. Brzonogi Liverpoolov napadač Sadio Mane zabio je 20 i asistirao za još osam pogodaka ove sezone i, bude li vruć, bit će nezaustavljiv obranama Poljske, Kolumbije i Japana a poslije i ostalima. Afrički kontinent mogla bi proslaviti i zemlja njezina sjevera. Malo mare današnji Egipćani za Ramzesa i Keopsa, njihov faraon je Mo Salah i nadaju se da će ih u luđačkom zanosu gurnuti negdje visoko u Rusiji.

Na krilima Luisa Suareza Urugvaj bi, uz malo sreće, mogao zasjeniti nogometne vladare Južne Amerike. Zasebna priča su naravno europske momčadi koje analitičari svrstavaju u drugi red favorita; Portugal, Francuska, Belgija i Engleska. Reprezentacije su to koje mogu učiniti potpunu senzaciju ali i doživjeti potpuni debakl.

Konačno, potpuni debakl mogu doživjeti i sva naklapanja i prognoze jer Svjetsko prvenstvo suprotstavlja toliko nogometnih svjetova da nas nijedno iznenađenje ne bi iznenadilo. Mi samo na pasjim vrućinama želimo totalni nogomet uz važnu fusnotu; želja da utakmice ne masakriraju suci, dajte nam nogomet bez trgovanja.