Rujevica: Dalićeva najteža utakmica

Slika: Youtube

Zbog siromašnog bodovnog utrška ostali smo bez statusa nositelja grupe na Europskom nogometnom prvenstvu 2020. Tih šest mjesta pripadaju drugima, a mi ćemo – ako osvojimo skupinu – biti u drugoj jakosnoj skupini. Zauzmemo li drugo mjesto u kvalifikacijama, svjetski doprvak će kroz neku od skupina na Euru prolazak tražiti iz treće jakosne skupine.

Realno, mjesta razočaranje ne bi trebalo biti. Velšani su respektabilna momčad, a Vatreni u gostima u ovim kvalifikacijama ne briljiraju. Slovačka je iznimka koja potvrđuje to pravilo. Prokockane su tako dvije prilike za plasman na Euro, treća meč lopta je kod kuće potvrditi najmanje bod.

Rujevica će 16. studenoga morati eksplodirati kako bi reprezentacija neutralizirala Slovake. Lijepo je što je Poljud postavio visoke kriterije za stvaranje atmosfere u kojoj naši „melju” protivnika. Nema razloga da Rijeka ne učini isto za mjesec dana.

Brozović kao stoper ili oprost Ćaleti-Caru?

Ali na terenu će biti mnogo teži zadatak. Slovaci nisu bezazleni, ali opet – mi smo svjetski doprvaci. Ipak, doprvaci bez središnjeg obrambenog para. I Lovren i Vida su zbog kartona odigrali svoje u kvalifikacijama, a Dalić će morati pronaći novi stoperski tandem i uigrati ga. Na popisu mogućih su Mitrović, Škorić, Perić. Hoće li možda pružiti ruku pomirenja Duji Ćaleti-Caru? Jedvaja s bočnog prebaciti na središnjeg braniča? Zaigrati se potpuno pa možda postaviti Brozovića u zadnju liniju? Mada bi to bio hazarderski potez, a nismo u takvoj situaciji.

Ono čemu se treba nadati je da će do Rujevice malo klupskog ritma uhvatiti Rakitić i Rebić. Imotski „pitbull” imao je sinoć premalo vremena i snage da bi mogao gristi, a Barcelonin veznjak plemenita kova je još uvijek metal koji je mehanizmu naše reprezentacije prevažan.

Od Kijeva do Rujevice

Na izborniku Daliću je sada golem teret. Možda i najveći još od njegove prve utakmice na čelu reprezentacije i puta u Kijev. Poraz na Rujevici se ne smije dogoditi jer neke sekundarne opcije plasmana na Euro, poput proljetnih kvalifikacija u sklopu Lige nacija, su nova opasnost.

Još malo tamnih tonova. Zbog siromašnog bodovnog utrška ostali smo bez statusa nositelja grupe na Europskom nogometnom prvenstvu 2020. Tih šest mjesta pripadaju drugima, a mi ćemo – ako osvojimo skupinu – biti u drugoj jakosnoj skupini. Zauzmemo li drugo mjesto u kvalifikacijama, svjetski doprvak će kroz neku od skupina na Euru prolazak tražiti iz treće jakosne skupine.

Sve zbrojeno – ne izgubiti na Rujevici je nulta zapovijed!

F. M.