Ronaldov kolačić madeleine

Foto: Flickr

Proustov kolačić bio je sinoćnji pljesak navijača Juventusa nakon škarica kojima je C. Ronaldo zapečatio njihovu sudbinu u ovogodišnjoj Ligi prvaka.

Svako vrijeme ima svog heroja. Neupitno je da su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo vrh, ali pravi heroj je onaj koji je travnjacima rasturao dok si ti još snatrio o velikoj nogometnoj karijeri. Dakle, srednja škola.

A kraj srednje škole vuče i poneko sjećanje na školske klupe. U ovom slučaju na madeleine. Poznato iako niste knjigoljupci? Kušanjem tog kolačića Marcel Proust u svom djelu U potrazi za izgubljenim vremenom priziva čitav koloplet svojih uspomena:

Taj okus pripada komadiću madeleine koji mi je u Combrayu, u nedjelju ujutro, davala tetka Leonie kad bih došao u njenu sobu da je pozdravim.

Proustov kolačić bio je sinoćnji pljesak navijača Juventusa nakon škarica kojima je C. Ronaldo zapečatio njihovu sudbinu u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Vratio me, kao i mnoge, u studeni 2005. kada je Santiago Bernabeu ustao na noge i zapljeskao velemajstoru – Ronaldinhu u dresu Barcelone.

I, s obzirom da se o ukusima ne raspravlja, mogu reći da C. Ronaldo i Messi igraju kao da im je dom neki drugi planet, ali nitko nogometni puk ne zabavlja kao što je to činio Ronaldinho Veliki.

Ipak, blizu mu je ljubimac Portugala koji je i s dva sinoćnja pogotka pokazao kako i s 33 godine na leđima nosi Real i stvara priliku za još jednu europsku krunu. Da će uzvrat u Madridu biti formalnost, potvrdio je Marcelo pogotkom za 3:0 i time pokazao što rade moderni bekovi – sve! Spominjem to čisto kako bih ukazao zašto naša reprezentacija ne može dotaknuti svjetski vrh. Mi takvu vrstu bekova (ne mislim na one Marcelove kvalitete nego na takve bekove po odgajanju i učenju zadaća) nemamo.

Ali da ne zaključim crnilom… Sinoć je svoju stotu utakmicu za Real Madrid odigrao Mateo Kovačić. Od prvog nastupa, u kolovozu 2015., skupio je osam trofeja, od čega dva naslova Lige prvaka. 24 su mu godine.

Juppov stroj za mljevenje

Bayern je u Andaluziji slavio 2:1, što znači da Španjolce čeka težak posao u bavarskoj prijestolnici u uzvratu. Još je jednom stroj Juppa Heynckesa, kako bi rekao jedan naš (ne)nogometni djelatnik, dodao gas. Sevilla je imala vodstvo u prvom dijelu pogotkom Pabla Sarabie, ali Franck Ribery i Thiago riješili su stvar u korist Bayerna.

Golovi kakve je primio uzrokovali su sigurno besanu noć vrataru Seville. David Soria primio je oba pogotka nakon što su smjer lopti promijenili njegovi obrambeni igrači. Frustrirajuće. Možda im sreća uzvrati u uzvratu.

Ipak, sve upućuje da će polufinale izboriti Real i Bayern. Svejedno valja sačekati. Nogomet i volimo jer je često nepredvidljiv.