Prvaci i pajaci

prvaci
flickr
Najstariji hrvatski drugoligaš – Solin – tražio je tada, i dalje se nadam da je to bilo u šali, da ga HNS ostavi u Drugoj ligi jer je najstariji hrvatski drugoligaš. Rekli bi milenijalci: OMG!

Bilo je to 2014. godine. Jedan dugovjeki drugoligaš spustio se u rang niže. Bio je to razlog za njihov dramatični apel. Pročitavši ga, prvo sam stao sekundu i provjerio s mozgom je li me krivo „prespojilo”. Kada sam uvidio da i dalje imam vezu s mozgom ponovno sam pročitao – i umro od smijeha. Najstariji hrvatski drugoligaš – Solin – tražio je tada, i dalje se nadam da je to bilo u šali, da ga HNS ostavi u Drugoj ligi jer je najstariji hrvatski drugoligaš. Rekli bi milenijalci: OMG!

Apel nije upalio. Plavi s Jadra morali su na trećeligaške terene. Nakon dvije godine vratili su se na pripadajuću im drugu razinu kvalitete hrvatskoga nogometa. I tu su otad, a s takvom su željom ušli i u stotu godinu od osnutka svoga kluba. I na grbu je jasno vidljiva 1919., godina kada su loptu počeli udarati tada igrači kluba Dioklecijan.

Današnji Solin u zlatnoj godini postojanja, okrugloj stotoj, bi po logici morao stoga ploviti mirno drugoligaškim bespućima, jer to im je u konačnici i bio apel prije pet godina. Prvoligaška ambicija ih i tako nikada nije krasila, a trećeligaški nogomet ne žele. Druga liga im je prva liga. Ali ideja da u stotoj godini postojanja kluba budu siguran drugoligaš, izjalovila se na terenu.

Stogodišnjak na začelju karavane

Solin osam kola prije kraja drži posljednje mjesto na ljestvici. U 18 odigranih kola ima isto toliko bodova, a u leđa gleda novokovanim drugoligašima poput Bijelog Brda i Kustošija, ali i drugoligaškim veteranima poput Hrvatskog Dragovoljca i Međimurja. Ovogodišnji kralj remija (ima ih devet) teško će se izvući s dna iako je ljestvica uvijek takva da se pola lige nalazi u pet bodova razlike.

Uostalom, i da se izvuku, bit će to razočaravajuće obilježavanje stoljeća kluba pokraj Jadra. Ali to nipošto nije tužna priča.

Nekoć prvaci, sada pajaci

Puno je tužnije ako na službenim stranicama HNS-a potražite ljestvicu 3. HNL Zapad. Tamo ćete vidjeti da se NK Zagreb, državni prvak iz sezone 2001./02., nalazi također na posljednjem mjestu – 8 bodova iz 23 utakmice. Ispred prvaka iz Kranjčevićeve postavili su se mnogi zagrebački kvartovi, a dno u slobodnom padu Pjesnika se ne nazire.

Nad relikvijama nekadašnjeg straha i trepeta u prvoligaškom nogometu sada se može samo zdvajati. Alfi i omegi kluba ostaje samo citirati Gaja Valerija Katula: Jadni Katule, ne nadaj se više.
Što misliš da je propalo, propalo je, znaj.

F. M.