Proljeće, kaj se skrivaš v megli toj

proljeće
screenshot: Youtube
Prognoziralo se ovom Dinamu urušavanje, pogotovo otkako je capo di tutti capi odmaglio. Umjesto sloma, dogodio se procvat.

Proljeće u Europi! Konačno će ga Dinamo dočekati, prvi put od davne 1970.! Stasale su generacije i generacije kojima je posjet europskim travnjacima u prvom dijelu kalendarske godine opcija jedino u sklopu prijateljskih utakmica. Sinoć im se to promijenilo.

Iz magle u proljeće

Nabijena je simbolikom sinoćnja utakmica, točnije njezin ambijent. Nakon 90 minuta i 3:1 pobjede nad slovačkim Spartakom pod velom magle, s tribina se zaorilo: Serbus dragi, Zagreb moj, kaj se skrivaš v megli toj… Možemo još kititi na simboliku i maglu; iz jesenske magle koja je trajala skoro pola stoljeća hrvatski prvak se vinuo do proljetnih vidika.

Zlobnici će odmah upitati (poput tipa za stolom do sinoć u kvartovskoj rupi): A za što će sad igrati u Europi? Skinuli su prokletstvo. I to oni od kojih se nije puno očekivalo. Prognoziralo se ovom Dinamu urušavanje, pogotovo otkako je capo di tutti capi odmaglio. Umjesto sloma, dogodio se procvat. Možda je i capo šokiran time. Je li ljut što se uspjeh dogodio baš sada kad nije u Maksimirskoj? Možda se zato i dogodio.

Vratimo se onima koji su ovaj uspjeh zaslužili. Još u srpnju nakon petarde Hapoelu pisali smo kako novi Dinamo izgleda drugačije. Preporoditelj Nenad Bjelica ne staje na ovome i u proljeće želi s pole positiona:

Vjerujem u ovu momčad, sada idemo po prvo mjesto u skupini. Možemo daleko dogurati u Europskoj ligi.

Prvo mjesto želi i kapetan Arijan Ademi koji je već devet godina u modrom dresu:

Uspjeli smo, ispisali smo povijest. Ne mogu opisati koliko mi ovo sve znači. Vjerovali smo da možemo, sve smo konce držali u svojim rukama. Sada u zadnje dvije utakmice idemo potvrditi prvo mjesto.

Amer Gojak je načeo mrežu slovačkog prvaka. I to udarcem petom:

Ni sam ne znam kako sam to izveo. Lopta je išla prema meni i morao sam brzo reagirati.

Među strijelce se upisao i Mislav Oršić:

Dobro ćemo proslaviti ovaj uspjeh. Nije moglo bolje, ovo je vrhunac moje karijere.

Dominik Livaković je kazao kako je momčad ušla u utakmicu malo lošije, ali sve se na koncu dobro završilo:

Sretan sam što sam dio ove generacije. Atmosfera je bila fenomenalna. Sada moramo odigrati muški u iduće dvije utakmice i čekati ždrijeb i što nam donese.

Bod do sigurnog prvog mjesta

Dinamo ima maksimalnih 12 bodova nakon četiri koloa, prati ga Fenerbahče sa 7, Spartak ima 3, a Anderlecht 1 bod. U dva posljednja kola u skupini Dinamo će pokušati zadržati prvo mjesto. Slijedi mu gostovanju u Istanbulu 29. studenoga, a tu bi bod bio dovoljan za, uvjetno rečeno, lakšeg protivnika na proljeće. U posljednjem kolu na Maksimir stiže Anderlecht.

Ždrijeb parova šesnaestine finala je 17. prosinca, a prva utakmica igrat će se 14. veljače. Uzvrati su na programu tjedan dana kasnije. Ako Dinamo osvoji prvo mjesto, uzvrat bi se igra na stadionu Maksimir.