Patnje starog Florentina

Florentina
flickr

Dobro, Floriću moj, nemoj se živcirati, pa nisi mogao znati… Pa svi su govorili da je potrošen i da se umislio, nitko nije mogao ovo pretpostaviti…

Tako je nekako tješila Maria Sandoval svoga supruga Florentina Pereza nakon što je Cristiano Ronaldo izbacio Atletico Madrid iz Lige prvaka i već otpisani Juventus odveo u četvrtfinale.

S druge strane, Florentino je morao poljubiti noge Zinedineu Zidaneu da se vrati na Santiago Bernabeu i reformira raštimani orkestar u kojem se nakon dva posljednja dirigenta više ne zna ni tko svira koji instrument. Na koliko je uzmaka, uvjeta i pokoravanja ega predsjednik Kraljevskog kluba mora pristati zbog Zizoua tek ćemo vidjeti. Ali navodno je Francuz ispregovarao ovlasti kakve je malotko u Madridu imao..

A mogao je samo ostaviti ludog Portugalca kojem je uglavnom dovoljno da se nabrije i imaš riješenu utakmicu. Puno bi to jeftinije bilo.

Ma j… uostalom lovu – pomisli Florentino – kao da je moja. Ponos mi je pogažen, ponos! Maria moja, da mi ponudi ona talijanska mafija sada pet puta više love da im pustim Kikija, ne bih pristao – rezignirano reče prvi čovjek Kraljevskog kluba, sjedeći na rubu naslonjača i buljeći kroz ekran dok se na njemu vrte sažeci Ronaldova masakriranja Rojoblancosa.

Znam, Floriću, znam. Drugi puta ćeš to bolje napraviti – povladi mu brižna supruga, strahujući da će mu Ronaldo po tko zna koji put dignuti tlak.

Uvidjevši da ga najdraža ili ne sluša ili ništa ne razumije: Pa kao da će se opet pojaviti ovakav igrač kao što je C. Ronaldo, galacticos od glave do pete, pomisli gospodin Perez. Promrmlja potom neku klasičnu šovinističku rečenicu o ženama i nogometu, ustane iz naslonjača, ode do stolnog računala i ugugla ime svog najdražeg odbjeglog sina:

Najboljeg strijelca Lige prvaka sa 124 pogotka, vodećeg u pogocima na domaćim travnjacima, u gostima, vlasnika najviše golova u grupnom i eliminacijskom dijelu Lige prvaka, strijelca najviše golova u finalima, golova iz slobodnih udaraca i udaraca s bijele točke, autora najviše golova glavom u najprestižnijem natjecanju, vodećeg po broju asistencija i broju hat-trickova…

A opet, ovo su tek brojevi. Kao i godine. Tek brojevi. Pa kvragu, možda i nije bio prestar da ga ostavim, uzdahne Perez i ugasi svjetlo.

P.S. Perezova supruga preminula je 2012., stoga je dialog dio izmišljenog Perezova promišljanja.

F. M.