Orthodox Brothers

Image by Djordje Nikolic from Pixabay

Samo će se na jednom stadionu u Ligi prvaka ovaj tjedan oriti zajednička pjesma dvaju klubova.

Drugo kolo ovogodišnje nogometne Lige prvaka ne donosi previše derbija. Ali, bit će zanimljivo vidjeti okršaj prehlađene Barcelone s Interom ili Tottenhama s Bayernom. Na Etihad dolazi Dinamo o kojem igrači Cityja i ne znaju previše, ali u moru zanimljivih i manje zanimljivih dvoboja odigrat će se i jedna skoro pa prijateljska utakmica.

Stadion Rajko Mitić ugostit će Zvezdinog omiljenog prijatelja – grčki Olympiakos. Prijateljstvo njihovih navijačkih skupina veže ove klubove već desetljećima. Nesumnjivo će atmosfera u Beogradu biti bratska, Gate 7 će se u srbijanskoj metropoli osjećati sigurno – rame uz rame s Delijama.

Prijateljstvo njegovano desetljećima stvorile su iste boje i ista vjeroispovijest, nerijetko je upravo to povezivanje Grka i Srba prilično istaknuto. U sportu ponajviše. Oni su “Orthodox Brothers”.

Buknula je ljubav 90-ih prošloga stoljeća kada je klub iz Pireja bio jedan od rijetkih europskih nogometnih klubova koji je htio doći igrati u Srbiju prijateljsku utakmicu. Delije im to nikada nisu zaboravili; “Dobrodošli, pravoslavna braćo” osvanulo je tada na stadionu u znak vječne zahvale Grcima. Ljubav je otad rasla, znaju reći Srbi da su blagoslovljeni jer imaju Boga na nebu, a Grke na zemlji.

Samo će se na jednom stadionu u Ligi prvaka ovaj tjedan oriti zajednička pjesma dvaju klubova.

F.M.