Obitelj na krovu Europ(sk)e (lige)

Atletico Madrid, Torres, Grizmann
Foto: Wikipedia
Hoće li Griezmann ostati u klubu još nije poznato, ali obitelj će živjeti i bez njega. Svjedoči to Simeoneov odgovor na upit o Torresu

Atletico Madrid definitivno ima neku tajnu vezu s ubojicama dječjeg lica. Od tri svjetski poznata, dvojicu je upravo manji madridski klub lansirao; Fernanda Torresa i Antoinea Griezmanna (da, treći je Ole Gunnar Solskjaer). Ovaj prvi harao je početkom ovog milenija, a sinoć je počašćen minutom i pol na terenu baš na račun starih zasluga ali itekako zasluženo. Ovaj drugi je glavna faca danas.

Vječan ili prolazan? Griezmannova dilema

Svi mediji redom za sinoć osvojeni trofej Europske lige prvo spominju 27-godišnjeg Francuza, a onda i ostale zaslužne. Tip je ipak sam sinoć razbio svoj Marseille. Sudjelovao je ove sezone u skoro pola Atleticovih pogodaka, 29 pogodaka i 13 asistencija. I zna zato vrlo dobro izvršni direktor kluba Miguel Gil Marin što govori kada kaže:

„Ako želi, s Atleticom može ispisati povijest i biti u klubu gdje se sve vrti oko njega ili otići u klub gdje nikad neće ući u povijest.“

Jer da, Barcelona je potpuno poludjela za Griezmannom, a odštetna klauzula od 100 milijuna eura (u današnjem elitnom nogometu već zanemariva cifra) je sitan korak do stvaranja napadačkog trojca Messi – Suarez – Griezmann.

Obitelj baskijske krvi

A sve dok mediji izdvajaju omalenog Francuza, pokazuju da površno poznaju sustav koji je izgradio Diego Simeone. Atletico Madrid su 1903. osnovali baskijski studenti kako bi madridskom inačicom umanjili nostalgiju za dalekim im Athletic Bilbaom. I 115 godina kasnije madridski Atletico zadržao je u genetskom kodu nešto prkosno i ponosno od baskijskog duha, zadržao je osjećaj da je zajedništvo najmoćnija osobina.

Prije šest godina Marko Banić, tada krilni centar Bilbao Basketa, kazao je kako se ne može opisati riječima koliko svi žive za nogometni klub, dodavši da je klub poput religije pa se i njemu uvukao pod kožu. Na tom tragu je izjava Atleticova desnog bočnog Juanfrana nakon sinoćnje utakmice:

„Ovaj trofej posvećujem svim našim navijačima koji su stalno uz nas, bez obzira na poraze u finalima, oni su tu i uvijek nas podržavaju.“

Vječno su im vjerni navijači jer su svoji. Pod El cholom igraju paklenim ritmom, terijerska kolektivna obrana i brzinski izlazak preko svog superstara Griezmanna ili tenka Diega Coste. Vraća opet nekako taj Simeonov stil na baskijski mentalitet iz kojeg je klub nastao; primarno je očuvanje nepovredivosti svog teritorija.

Hoće li Griezmann ostati u klubu još nije poznato, ali obitelj će živjeti i bez njega. Svjedoči to Simeoneov odgovor na upit o Torresu:

“Sretan sam jer je Fernando ispunio svoj san, nadam se da će u nedjelju kada igra svoju posljednju utakmicu u Atleticu, stadion eksplodirati”.