Ništa novo: Per aspera ad astra

2019
flickr
Ipak, jasno je da će valjati zapaliti svijeću za zdravlje Domagoja Duvnjaka jer ne bude li on u najboljoj mogućoj formi u svim utakmicama teško možemo daleko.

Mogu li ovi Kauboji donijeti Hrvatskoj medalju na Svjetskom prvenstvu? Nitko to izričito ne najavljuje kao uoči nekih prijašnjih prvenstava, ali nada je tu. Izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar je objavio popis 18 igrača za prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj.

U ovom posljednjem čišćenju popisa otpao je ozlijeđeni pivot Leon Šušnja, ali Červar je naglasio da će ga vratiti, ako se oporavi, (umjesto Halila Jaganjca) jer mu je važan adut u obrambenim stavkama.

Opet bez izvrsnog Ivića

Ono što je javnost najviše iznenadilo, pogotovo nakon pripremnog turnira, jest što na popisu nema vratara Filipa Ivića koji je briljirao protiv Italije. U Munchen putuju Marin Šego i Ivan Stevanović, renomirana imena, ali Ivić zaista nema sreće (da ne bih zlobno sumnjao da je što drugo u pitanju). Maknut je s popisa na prošlom Svjetskom prvenstvu kako bi se prilika dala Ivanu Pešiću, a uoči domaćeg Europskog prvenstva je otpao zbog ozljeda. Ovoga puta je prekobrojan. Čudi uistinu ta odluka iako mu je konkurencija jaka, ali dojam je da je Ivić u najmanju ruku jednak formom i kvalitetom Šegi i Stevanoviću, ako ne i više od toga.

Ali dobro, valja vjerovati izborniku. Prozivat ćemo ga zbog ovoga nakon prvenstva, mada želim vjerovati da neće biti potrebe i da će upravo vratarski dvojac biti onaj koji će prelamati utakmice u našu korist. A morat će biti u itekako dobroj formi jer Červar očekuje barem plasman među sedam najboljih što neće biti nimalo lagan posao.

“Konkurencija je velika i jaka. Preko deset reprezentacija će se ravnopravno boriti za ulazak među sedam koji imaju mogućnost odlaska na Olimpijske igre. Uvjeren sam da će barem tri ili četiri vrhunske reprezentacije otpasti”, rekao je Červar.

Valjda nećemo upravo mi biti među njima jer nemamo nimalo laganu skupinu. U petak igramo protiv Islanda, a u skupini je još i europski prvak Španjolska te Bahrein, Japan i Makedonija. A nakon ove skupine, križamo se sa skupinom u kojoj je svjetski prvak Francuska i domaćin Njemačka. Izuzetno zahtjevan put do medalje. Možda bi se u sve te utakmice lakše ulazilo da su na raspolaganju i ozlijeđeni Domagoj Pavlović, Marino Marić i Marko Mamić, ali valjat će se pokriti s onim što imamo:

Kauboji za Njemačku:

VRATARI: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen)

DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD), Ivan Vida (Nexe)

LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić PPD),

KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Krešimir Kozina (Goepingen), Marin Šipić (Nexe)

LIJEVI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel) , Halil Jaganjac (Nexe), Damir Bičanić (PPD), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged)

SREDNJI VANJSKI: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar)

DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (PSG), Jakov Vranković (Tatabanya)

Gledateljima koji rukomet prate ciklički, tijekom svjetskih i kontinentalnih prvenstava, tu je nekoliko manje poznatih imena. Ali stručnjaci uvjeravaju da je riječ o prilično uravnoteženoj momčadi. Ipak, jasno je da će valjati zapaliti svijeću za zdravlje Domagoja Duvnjaka. Ne bude li on u najboljoj mogućoj formi u svim utakmicama teško možemo daleko. Tek na njegovu izvedbu mora svoju dodati Luka Cindrić pa se uz još dva neopjevana junaka (i obavezno raspoloženog vratara) možemo nadati povratku u sam vrh svjetskog rukometa.

S 12 svjetskih prvenstava na kojima smo dosad nastupili imamo jedno zlato, tri srebra i jednu brončanu medalju. Naciji malo treba da se zapali (vidjeli smo to ovo ljeto) pa `ajmo po tu novu plemenitu kovinu. Kao i uvijek kada igraju Kauboji: Per aspera ad astra!

F.M.