NBA – Što nam spremaju Warriorsi sljedeće sezone?

Slika: Youtube

Dok su naslovnice svjetskih sportskih medija ovih tjedana potpuno zaokupirane svjetskim nogometnim prvenstvom, NBA liga je u svojoj ljetnoj fazi. Mladi igrači se bore za mjesto u momčadima u novoj sezoni, a za to vrijeme iskusni igrači rješavaju pitanje ugovora i momčadi za koje će nastupati ove jeseni.

Pomalo u sjeni nogometa, proteklih dana svjedočili smo dvjema signing bombama u saveznoj državi Kaliforniji. Najzvučnija vijest svakako je potpisivanje ponajboljeg košarkaša u povijesti, LeBrona Jamesa za jednu od također najrazvikanijih franšiza, Los Angeles Lakerse. Pomalo i očekivano jer se već tjednima spominjala ta mogućnost, LeBron više nema ideja kako bi podigao momčad Clevelanda, plafon je dostignut te je vidljiva silazna putanja nakon što je razbijena velika trojka James, Irving, Love odlaskom Irvinga. Uz to, Jamesu nije strano mijenjanje klubova i odlazak u atraktivne gradove u kojima bi osim košarkaškog talenta do izražaja mogla doći i marketinška komponenta priče. Tako je svojevremeno otišao baš u Miami, grad po svemu sličan Los Angelesu, samo je na drugoj strani kontinenta. Međutim, strana kontinenta u ovoj priči ipak igra značajnu ulogu.

Naime, po prvi put u svojoj karijeri, LBJ će se okušati na zapadnoj konferenciji. Ta činjenica vrlo vjerovatno je odigrala svoju ulogu s obzirom da je James odlučan da svijetu dokaže da ne bježi ni od čega niti strahuje od tog moćnog zapada. Na istoku je bilo koja momčad za koju James igra praktički mogla računati na prva dva playoff seeda. Sada se situacija ipak drastično mijenja kako zapad postaje mega opasan, a na istoku ostaju samo Boston i Sixersi, eventualno Raptorsi od ozbiljnih momčadi. Pridružiti bi im se mogli Wizardsi i Pacersi, ali nije to ni blizu kvalitete koju će sada imati Warriorsi, Houston i Lakersi.

Treba nam novi naziv za Warriorse

Izraz “super-momčad” možda više nije dovoljna za opisati talent koji Golden State Warriorsi imaju na svojoj strani najnovijim pojačanjem u obliku Demarcusa Cousinsa! Nominalno najbolji centar lige potpisao je jednogodišnji ugovor u kojem će dobiti tek nešto više od 5 milijuna dolara. Ni blizu koliko vrijedi, ali sjajno za momčad koja uspije dobiti takvog igrača po takvim uvjetima. Naravno, ozljeda koju je igrač pretrpio prošle sezone razlog je za financijsku stranu priče, a klubu ponovno ide na mlin činjenica da je sigurnost osvajanja naslova sve veći motiv svim igračima da potpišu za njih. Gotovo da bi mnogi pristali igrati i besplatno u zamjenu za užitak igranja pored superstarova koji Warriorse sada čine praktički nepobjedivima. No, nemojmo prenagliti, pred Cousinsom je još dug proces oporavka, ali zabavno je razmišljati kako će izgledati ta momčad u situaciji Demarcusovog povratka na staru razinu.