NBA – Nowitzki ostaje još jednu sezonu

Slika: Youtube

Iz redova teksaške momčadi su objavili kako je njemačka legenda Dirk Nowitzki potpisao produženje ugovora na još jednu, rekordnu 21. sezonu u dresu franšize Dallas Mavericksa.

Nowitzki je tako samostalno zasjeo na vrh ljestvice igrača koji su cijelu karijeru proveli u istom klubu, ostavivši iza sebe Bryanta sa 20 sezona, a istovremeno se izjednačio s Garnettom, Parishom i Willisom po ukupnom trajanju karijere.

U ponedjeljak je objavljeno kako je plan Dallasa bio odbiti 5 mil $ team opciju na početku free agency-a kako bi napravili mjesta u sallary capu za DeAndre Jordana. Naravno, scenarij je to koji smo toliko puta viđali kada su Nowitzki i Dallas u pitanju, Dirk već godinama prepušta upravi da pokuša složiti konkurentan kadar, a on na kraju uzme koliko god sallary capa ostane. Slično je bilo i ovoga puta, opcije su bile ili umirovljenje ili igranje za jedan klub.

Ipak, unatoč sjajnoj karijeri u kojoj je trenutno jedan od 6 igrača koji su ubacili preko 30 tisuća koševa, Dirk je definitivno na zalasku karijere i možemo očekivati da bi mu ovo mogla biti posljednja godina. Dobro je poznat razlog da je tajna njegove dugovječnosti u tome što mu igra nije bazirana na atletici, već na vještini i talentu. Talentu koji je vidljiv i danas za ovog 7 footera koji se realno jedva kreće i obrambene dužnosti postaju sve veći problem za momčad. No, u napadačkom segmentu ga je i dalje nemoguće blokirati tako da, dok god Dirk zadrži vruću ruku i osnovnu fizičku spremu, mogli bismo ga i ove sezone gledati sa dvocifrenim prosječnim brojkama poena.

Povratak Mavericksa

Nowitzki bi ove sezone trebao biti koristan rotacijski igrač jer Dallas Mavericksi ove sezone imaju najkvalitetniju momčad u proteklih 5 godina. Razigravač Dennis Smith Jr. nakon odlične rookie sezone planira imati još bolju sljedeću. Ovaj mladi, izuzetno atletski igrač sa sjajnom igrom u tranziciji i kvalitetnim šutom izvana ostaje jedna od glavnih uzdanica ove momčadi. Već smo pisali o momku koji mu se pridružio ovog ljeta, očekivanja od Luke Dončića nisu ništa manja, igrač koji već ima trofeje iza sebe, a pred sobom neograničen potencijal s obzirom na dob od 19 g.

Na krilnoj poziciji (SF) imaju svog najskupljeg i nominalno još uvijek najkvalitetnijeg pojedinca, Harrisona Barnesa. Za očekivati je da u narednim godinama prethodni mladi dvojac debelo prestigne bivšeg osvajača prstena sa GSW, ali do tada Barnes ostaje najkonzistentniji igrač koji redovito zabija 20 poena po utakmici i ima značajnu ulogu na oba kraja terena. Osim toga, Barnes je u najboljim godinama, njegov dolazak u Dallas je bio pokušaj da se njemu da momčad u kojoj bi bio polu-zvijezda. Premda se znalo da se ne radi o superstar igraču, Barnes je tijekom svog boravka pod palicom Ricka Carlislea nabacio više mase te voli preuzimati odgovornost u velikim trenucima. Ukoliko bi dolazak mladih talenata uspio dodatno pojačati njegov natjecateljski duh, momčad bi mogla izuzetno profitirati.

Već spomenuti DeAndre Jordan je ovoga puta održao danu riječ i službeno postao igrač franšize Marca Cubana. Iako centri Jordanovog tipa sve više “odumiru”, ovaj konkretan centar još ima dovoljno snage i pokretljivosti za biti defanzivno sidro te hvatanje ofanzivnih skokova i put-backova. Sa DeAndreom konačno na svojoj strani, Dallas Mavericksi su dobili centra kakvog su tražili godinama i kojeg nisu uspjeli pronaći u Andrewu Bogutu i Nerlensu Noelu. Čini se da su sve kockice posložene u Dallasu, ali veliko je pitanje dokle će dogurati na ovogodišnjem rekordno teškom zapadu. Golden State, Houston i Lakersi definitivno imaju rezervirane playoff pozicije, ali i neke druge momčadi imaju svoje konje za utrku, stoga će biti interesantno vidjeti hoće li jedna od momčadi sa mlađim talentima uspjeti ugroziti ove takozvane “super momčadi.”