Navijači? O, da! “Navijači”? Ha-ha

Navijači iz cijele Hrvatske. Ma možda su sjedili, ne znajući, stolica do stolice Tornado, Bad Blue Boysi i Torcida. I? Ništa.

Stari rimski bog Jan prikazivan je s dva lica, a držali su ga zaštitnikom vremena te su mu se posvećivali prolazi diljem Carstva. Našla bi njegova dva lica mjesta i na hrvatskim tribinama posljednjih dana.

Kultne Jazine. Povratak košarkaša Zadra u nikad prežaljeni košarkaški hram nakon 11 godina. I nakon 11 sekundi prekid. Tornado razvija transparent kojim proziva klupsku upravu, pali baklje i zasipa parket papirićima. Utakmica prekinuta. Momčadi odlaze u svlačionicu.

Na tribinu upada policija, rade pendreci, a okršaj se nastavlja i nakon što su „kornjače“ izbacile dečke u crnom s tribine ispred dvorane. Epilog su tri privedena, ali tisuće proizvedenih tužnih konstatacija Zadrana nakon utakmice. „Što se, kvragu, događa s našim klubom i djecom koja se, krijući se iza imena zračnog vrtloga razorne snage, zaklinju u klub a vjerojatno većina ne zna ni prvu petorku?“

Kaj i šta, balun i lopta

Trešnjevka, nedjelja, 15 sati. Policija zaprima niz dojava o tučnjavi. Četrdesetak torcidaša uočilo je nekoliko boysa u kvartovskom kafiću. Počinje lom. Lete stolovi i stolice, pepeljare. Epilog je 20 privedenih gostujućih i 5 domaćih huligana. Čovjeku neshvatljiv antagonizam koji dovodi do toga da je netko spreman nasrnuti na čovjeka do sebe samo zato jer ovaj kaže „kaj“ umjesto „šta“ ili „balun“ umjesto „lopta“.

Dodatna ironiju daje priča da su Torcidu osnovali Dalmatinci, navijači, na studiju u Zagrebu! S druge strane, kivnost „pravih“ purgera na sve „dotepence“ komična je kad glavni grad ne bi bio velik da nije ljudi iz drugih gradova. Hipotetski, bi li današnji navijač plavih odalamio svog djeda jer ne govori „ispravno“?

Idiotarija.

Vratit ću se u Zadar. Nedjelja. Rukomet. Hrvatska – Srbija. Navijači iz cijele Hrvatske. Ma možda su sjedili, ne znajući, stolica do stolice Tornado, Bad Blue Boysi i Torcida. I? Ništa. Izviždana srbijanska himna. Nekulturno? Da. Prihvatljivo? Da. Pitajte Repešu da vam pokaže svoj sako koji je nosio taj isti dan.

Treba valjda svim ovim tornadima, boysima, torcidama pa i armadama, kohortama, funcutima i inima netko na koga će se ljutiti i bildati svoje testosterone.

To što nema pojma tko je kako na terenu odigrao od njegovih ljubimaca… Mah, pa koga briga, ono dolje je samo igra. Tribina je život.

F. M.