Nakon Wembleyja: Dalić ostaje i želi velik rezultat

da
flickr
Silazak u niži rang u Ligi nacija neće uopće biti nešto loše. Kroz kvalifikacije za Euro i novi ciklus novog natjecanja Dalić će dodatno profilirati neke nove klince za A sastav

Da, 12 minuta prije kraja imali smo 1:0, rezultat koji je jamčio prvo mjesto i plasman na Final four Lige nacija.  Da, pet minuta prije kraja imali smo 1:1 i osiguran ostanak u najjačem dijelu ovog natjecanja. Da, na kraju smo ostali bez svega; izgubili od Engleske na Wembleyju 2:1 i ispali iz A razreda Lige nacija.

A ipak, nije naročito gorak okus u ustima, zar ne?

Da, čudnovatan je sport i ljudski um. Ovaj put (op. a. pod tim mislim na Dalićevu Hrvatsku) nema razočaranja i kolektivne nacionalne tragedije. Valja to dijelom, doduše, pripisati i tomu što je koncept Lige nacija takav da praktički ništa nije tragična situacija.

Nositelji u kvalifikacijama za EURO

Tako smo, usprkos ispadanju, u vrlo izglednoj situaciji da budemo nositelji u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Da ne budemo nositelji, sutra se mora dogoditi sljedeće: razmontirana Njemačka (koja je već ispala u niži rang) mora pobijediti preporođenu Nizozemsku (koja hvata bodove za plasman na završnicu). Istovremeno, Poljska mora u gostima u pobijediti Portugal.

Vratimo se današnjem danu. Očajavanja nema zbog tragičnog kraja na Wembleyju. Zašto? Nakon poraza 0:6 u Elcheu svi su pomislili da je gotova ruska bajka i da nam predstoje turobne godine do nekih novih generacija koje će nas uveseljavati. A onda su stari i novi Vatreni pokazali da će se show nastaviti prikazivati svaku večer njihova nastupa, sve dok Dalić vodi družinu.

Danas se vidjela iscijeđenost momčadi, ali malo toga im se može zamjeriti jer su dali sve što su mogli.

Idealni uvjeti za pomlađivanje Vatrenih

Silazak u niži rang u Ligi nacija neće uopće biti nešto loše. Kroz kvalifikacije za Euro i novi ciklus novog natjecanja Dalić će dodatno profilirati neke nove klince za A sastav. Veseli u tom svjetlu i njegova izjava nakon današnje utakmice:

Kao trener imam uvijek visoke ambicije. Želim novi veliki rezultat s reprezentacijom.

To je najbolje jamstvo da će vrlo brzo u momčad instalirati one kojima se nije libio dati priliku ni u ovim ili-ili utakmicama. Veseli priča u kojoj već imamo Nikolu Vlašića i Josipa Brekala; ofenzivce već spremne uletjeti u prvu postavu. Ma veseli i sigurni Lovre Kalinić, kvalifikacije će biti super poligon i za nove stopere (Antonio Milić, Matej Mitrović), a bit će mjesta i za Maria Pašalića i još dva, tri što će ih stručni stožer izvući iz rukava.

Može i bez napadača

Kao legitimno pitanje nametnulo se ono nasljednika Marija Mandžukića. To još uvijek stoji kao otvoreno, ali rotacijom prednje trojice pokazalo se da ni to ne mora biti pozicija na koju se mora pošto-poto ugurati nekog igrača koji se neće lako uklopiti u momčad. Stoga, ako se i ne profilira klasični napadač kroz sljedeću godinu, dvije, mirnije možemo spavati jer je izbornik pokazao da do gola može doći i bez tipičnog gol-igrača.

Čitava priča složena je tako da možemo gledati Hrvatsku i uživati. I pritom snatriti zbog sljedećega:

Najveća meta i cilj nam je Europsko prvenstvo, sigurno možemo ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva. Ovo je sada bio veliki temelj za budućnost. U Ligi nacija su igrali mladi igrači, stvorili smo sinergiju s navijačima, to nam je dugo nedostajalo, oni će nas sada prati diljem svijeta. Nastavljamo dalje. Želimo ponoviti nešto slično na Europskom prvenstvu. Zato nam je poslužilo ovo natjecanje, zaključio je Dalić.