Najstarija hrvatska cestovna utrka

utrka
Facebook Polumaraton Nin - Zadar
Utrka od Nina do Zadra održavala se i u vrijeme Domovinskog rata, a traje 35 godina zahvaljujući entuzijazmu volontera čija je uloga nezamjenjiva. Zbog broja volontera i organizacije odlučili su sudjelovati i neki vrhunski trkači. 

Za devet dana iz Nina kreće najstarija cestovna utrka u Hrvatskoj! Riječ je o utrci od Nina do Zadra koja je prvi put održana 1983. godine, a tada se trčala 30. listopada povodom Dana grada Zadra. Ove godine bit će to 21,1 km čistog polumaratona, turističko-sportskog događaja koji je ove godine okupio već 400 sudionika iz svih susjednih zemalja, kazao je predsjednik AŠK-a Zadar, Milan Mandić:

Predviđam da će naši trkači u sljedećim godinama posjećivati Nin, Zadar i sva ostala mjesta na trasi trčanja: Zaton, Petrčane, Kožino, Diklo. Akcent nam je bio da se trka pretvori u turistički event.

utrka
Ovako je sve počelo (izvor: Facebook Polumaraton Nin – Zadar

Utrka od Nina do Zadra održavala se i u vrijeme Domovinskog rata, a traje 35 godina zahvaljujući entuzijazmu volontera čija je uloga nezamjenjiva. Zbog broja volontera i organizacije odlučili su sudjelovati i neki vrhunski trkači. Očito je prepoznata ozbiljnost polumaratona Nin – Zadar pa će se na startnoj liniji pojaviti mnoga ugledna imena iz svijeta trčanja:

Dolazi nam aktualna svjetska prvakinja na ultramaratonu 100 kilometara – Nikolina Šustić Stanković koja je ujedno postavila novi hrvatski rekord u ovoj disciplini, aktualni hrvatski rekorder u maratonu i polumaratonu Drago Paripović, aktualni prvak BiH u maratonu Davor Vidović, prvak BiH u polumaratonu Srđan Samardžić i mlada nada hrvatskog trčanja Ivan Maletić.

Osim njih, dolaze i brojni sudionici Ironman triatlona. Sve to jamči da će 17. studenoga iz Nina za Zadar krenuti niz vrhunskih trkača koji će najstariju hrvatsku cestovnu utrku podići na još višu razinu. Pored glavne utrke, trčat će se i utrke za građanstvo: Zadarska trica, Zadarska petica i Zadarska dica.