Luka Dončić u Dallas Mavericksima

Slika: Youtube

Europski prvak u dresovima Slovenije i Real Madrida, Luka Dončić izabran je kao 3. pick prve runde ovogodišnjeg NBA drafta od strane Atlante Hawksa te istovremeno zamijenjen u Dallas Maverickse čiji će dres nositi iduće sezone.

Franšiza Marca Cubana je za ovaj trade ponudila 2 picka prve runde (5. ove godine i 1st round pick sljedeće) kao i mladog razigravača sa sveučilišta u Oklahomi, Trae Younga.  Kao prvi izbor izabran je centar DeAndre Ayton u momčad Phoenix Suns.

Iako se već neko vrijeme činilo kao izvjesno da Luka Dončić neće biti prvi izbor kako se to jedno vrijeme špekuliralo, to ni u kojem slučaju ne umanjuje perspektivu mladog Slovenca kojeg kritičari i razni američki stručnjaci nisu štedjeli komplimenata. Nakon što je objavljena njegova nova destinacija, Luka Dončić opisan je kao vjerojatno najbolji igrač ove draft generacije. Posebno je istaknuta činjenica da je sa samo 19 godina već igrao ključne uloge u osvajanju najvažnijih trofeja na klupskoj i reprezentativnoj razini i dokazan je kao malo tko s obzirom da mnogi igrači završavaju karijere s manje trofeja od Dončića koji se zapravo tek zagrijava.

“Za mene je on najbolji košarkaš ovog drafta, svjetski talenat vrijedan prašine koja se oko njega podiže”, riječi su kojima ga je uvodno opisao ESPN-ov komentator.

“Njegova igra savršeno odgovara modernim NBA uvjetima. Visine 6’8″, 230 lbs, njegova igra posebno dolazi do izražaja u tranziciji. Premda nije toliko fizički dominantan poput primjerice Bena Simmonsa, jednako je opasan kada uhvati defanzivni skok i krene u protunapad. Vrhunski je taktičar u pick and roll igri na half-courtu, može napadati i preko lijeve i desne strane, vrlo kreativan u dodavanjima, po meni najbolji dodavač cijelog drafta.”

Posebne komplimente dobio je na račun šuterskih sposobnosti što je najveća razlika u odnosu na Simmonsa, prvog picka prije dvije godine s kojim ga uspoređuju. Ben Simmons možda čak dobije i nagradu za rookie-a godine nakon sjajne prve odigrane sezone, a da pritom nije šutirao niti jednu tricu. Usprkos tome, uspio je ubilježiti više triple double-ova prošle godine, njegove kvalitete su neke druge, ali sve to bi moglo biti utjelovljeno upravo u Luki Dončiću koji bez straha pogađa i trice sa sirenom kada je utakmica ili turnir u pitanju.

Trener Mavericsa, Rick Carlisle je odahnuo kada se selekcija odvila onako kako jest te je priznao kako je upravo Luka Dončić bio igrač kojeg su ciljali cijelo vrijeme. Iako su strahovali od toga da 5. pick neće biti dovoljan i da će ga netko ugrabiti prije njih, uspjeli su se u konačnici dogovoriti s Atlantom koja je birala 3.

“Imali smo mnogo sreće. Luka Dončić je bio igrač kojeg smo ciljali dobiti u ovom draftu ako je ikako postojao način za to. U jednom trenutku se pojavila naznaka da imamo šanse da ga dobijemo, no proteklih dana smo se već bili pomirili da nema šanse da ne bude izabran ranije, jednostavno je predobar. Ipak, uspjeli smo se popeti 2 mjesta, Atlanta je dobila dobrog igrača, a mi smo dobili franšizni temeljac, stoga je ovo jako dobar dan za organizaciju Dallas Mavericsa”, izjavio je Rick Carlisle.