Kraljevska dinastija

Real Madrid, dinastija
Foto: Wikipedia

Razilazi li se dinastija nakon što su pokazali da su jedni od najvećih ikada? Možda. Ta tko bi im zamjerio odlazak na vrhuncu? To rade samo najveći.

Bilo je to u kadetima kada je, uoči prve utakmice koju nas je vodio, mladi trener izdiktirao sastav koji počinje dvoboj. Odmah potom naglasio je kako tih prvih 11 ništa ne znači i da već iduću mogu od prve minute zaigrati svi igrači s klupe kao i da je uloga džokera s klupe možda i bitnija od ponekog pojedinca iz početne postave. Spominjao je nešto i o dodatnom impulsu i još par stvari zakopanih u sjećanju.

Uglavnom, znam da se nas par u čudu pogledavalo u svlačionici i pitalo: -Što sad ovaj novi trabunja? Kakvi impulsi i džokeri?- Naviknuti dotad (kao i 99 % klubova protiv kojih smo igrali) da najboljih 11 starta (netko od boljih se mogao naći na klupi jedino ako se oporavlja), taj trenerov nastup izazvao je čuđenje i dašak modernizma u dotad manje-više rudimentarnom nogometnom odgoju.

Zidaneov nos je nepogrešiv

Taj njegov (tada) monolog o džokeru s klupe je već dugo postojao i dogodi se mnogo puta u sezoni trenutak da lik s klupe preokrene tijek ili presudi utakmicu. Ali rijetko kada se dogodio kao sinoć. Nos omiljenog francuskog nogometnog ćelavca (nije Fabian Barthez) nanjušio je da bi Velšanin Bale mogao zamijeniti rezerviranog Isca i rastaviti na proste faktore Liverpool uzdrman Salahovim izlaskom.

Jednostavno se ne može reći da je Zinedine Zidane imao sreće pa gurnuo Balea a ovaj zabio golčinu nad golčinama čim je ušao. Ne, Zidane je osvojio tri naslova europskog prvaka zaredom. Očito zna što, kako, kada i zašto radi.

Razlaz dinastije?

A Bale? Tip je zvijer kad je pravi, možda ga je malo pojeo Real Madrid. Je li bio veća faca dok je harao u dresu Spursa? Možda. Možda i on ima taj osjećaj pa je zato znakovito poručio da bi mogao napustiti Kraljevski klub. Pišu Španjolci da je i Luka Modrić najavio da diže sidro, a najviše panike izazvala je izjava C. Ronalda o lijepim danima u Madridu u perfektu.

Razilazi li se dinastija nakon što su pokazali da su jedni od najvećih ikada? Možda. Ta tko bi im zamjerio odlazak na vrhuncu? To rade samo najveći.

Karius je bio bivši već tjedan dana prije finala

Liverpool može biti ponosan što je bio na korak do najvećih. Ispriječile su im se dvije boljke u vlastitim redovima; dislocirano rame i Karius. Liverpool je finale izgubio u trenutku kad je Sergio Ramos ozlijedio Mohameda Salaha. To je bjelodano. Redsi su psihički pali jer su ostali bez svog faraona. I izgubili identitet svoje igre.

Mladog vratara Kariusa ne treba dodatno razapinjati. Dečko sam već sve zna, a zna sve to i Jürgen Klopp (Gianluigi Buffon se i tjedan prije Kijeva spominjao kao buduća jedinica na Anfieldu). Bit će zanimljivo pratiti njihov prijelazni rok.

Liverpool je pokušao na iznenađenje pokoriti Ligu prvaka i nije uspio. Ispriječio se velikan kojem treba skinuti kapu. Real. Voljeli ga ili ne, priznajte – jednostavno je kraljevski.

I da, bit će zanimljivo pratiti Barcelonu ovo ljeto. Ako nešto ne podnose više od svog neuspjeha, to je Realov uspjeh. Sve miriše na prometno ljeto na Nou Campu u trošenje mnogo, mnogo milijuna da se ušutka pjesma iz Madrida.