Ko će u “kašetu brokava”?

flickr

Udruga Naš Hajduk vodi se pjesmom: “Ima jedna duga cesta” (…) U budućnost su sigurni, ali čini se da ne znaju što bi u ovom trenutku. (…) Torcida igračima prijeti batinama, ali time pokazuje i nerazumijevanje stanja.

Vi niste Hajduk, poručila je Torcida igračima nakon drugog poraza od Gorice u tri dana. Damira Burića već križaju oni koji su ga reklamirali dok se Oreščanin još nije ni spakirao na Poljudu.

Pad forme, nepostojanje ideje u igri, ubio je Caktaša, igra s četiri defanzivna vezna, Hamza se od splitskog Pirla pretvorio u – dobrom dijelu bijelog puka – nepotrebnog carinika lopte… sve je to samo djelić prigovora u kratkoj Burićevoj eri na klupi Hajduka. I to prigovor onih koji ga nikada nisu ni htjeli jer tvrde da je i u njegovom prethodnom mandatu igra bila očajna. Ali okrenuo se protiv njega i veći dio navijača Hajduka.

Druga struja piše povremeno o zagrebačkoj struji Hajduka, koja ga navodno želi uništiti (?!), a koja Poljudu nikako ne oprašta odlazak zagrebačkih stručnjaka iz Splita. Udruga Naš Hajduk vodi se pjesmom: Ima jedna duga cesta. Uzdaju se da će vrijeme pokazati da su na pravom putu, a da će na kraju dokazati da klub može uspjeti vođen pukom. U budućnost su sigurni, ali čini se da ne znaju što bi u ovom trenutku.

Svi sve znaju i nitko ne zna ništa

Trener Burić ustvrdi da nisu ništa naučili u tri zagrebačka dana i da su ponovili greške iz kup-utakmice. Igrači svjesni problema, ali čini se i svoje limitiranosti. Brbić… Je li itko čuo Brbića posljednjih dana? Tko zna što on misli o neuspjeloj zagrebačkoj mini-turneji koja je spustila hajdučki puk čvrsto na zemlju, pa i stopu ispod površine? Bijela novinarska pera zazivaju sada već Igora Tudora. Sprašilo ga iz Italije pa bi mogao taman, ako mu nije problem i ako mu se da, opet doći u Hajduk.

Torcida igračima prijeti batinama, ali time pokazuje i nerazumijevanje stanja. Njihovo ponašanje podsjeća na dječje. Žarko želiš da tvoj tim pobijedi i da konačno izbije na vrh ljestvice, ali istovremeno zatvaraš oči pred realnošću. Ne želiš prihvatiti činjenicu da oni to ne mogu. Jednostavno ne mogu. Nema kvalitete. I što onda? Onda tuci!

Buriću je odzvonilo. Hoće li kufere pakirati ovaj ili za dva, tri tjedna je manje važno. Jasno je da je još jedna sezona propala. Ispalo se iz kupa, a u prvenstvu Dinamo lagano bježi iako mu je 80 % pažnje usmjereno na Ligu prvaka. Toliko su bolji.

Kakav trener treba Hajduku?

Tko može pomoći? Na razini kancelarija još će se dugo povlačiti pitanje je li ovaj model upravljanja ispravan ili je vrijeme da jedan čovjek uzme uzde kluba i vodi ga. Ali tko je lud uskočiti u ovu kašetu brokava? Samo netko tko ludo voli Hajduk. Nijedan racionalan biznismen tu neće sjesti.

A dolje na klupi? Dolje treba luđak, ali ofenzivni luđak. Tudor može biti lud, ali ne na takav način. Dolje treba tip poput Marcela Bielse. Netko zbog koga će od straha igrač iz svlačionice istrčati na travnjak – kroz zid.

F. M.