Klopp – jedini trener kojeg se boji Pep

Klopp / Wikipedia

Građani se nisu ni oporavili od šoka što su im domaći navijači bocama i bakljama demolirali autobus, a na terenu su ih jednako fanatično dočekali i demolirali igrači Liverpoola.

Bio je 30. prosinca 2016.godine, Josep Guardiola je kazao kako je Jürgen Klopp najbolji trener na svijetu. Dan poslije njegov Manchester City izgubio je od Liverpoola 1:0. Bila je to prva Kloppova pobjeda nad Guardiolom u engleskom nogometu.

Španjolčeva izjava ima, doduše, dodatak. Rekao je kako je Nijemac najbolji kada je u pitanju okomiti pritisak u posljednjoj četvrtini, na same protivničke stopere. Prvi put je takav pritisak osjetio u njemačkom Superkupu u srpnju 2013. kada je Borussia Dortmund pobijedila Bayern 4:2. Priznao je da je u toj utakmici mnogo naučio od Kloppa. Dokazao je to četiri mjeseca poslije svladavši Borussiju 3:0.

Dosad su se susreli, što u Njemačkoj što u Engleskoj, 13 puta. Računajući sinoćnjih 3:0 u Ligi prvaka, Klopp ima šest, Guardiola pet pobjeda, a dvaput nije bilo pobjednika. Malo tko ima tako dobar omjer sa Španjolcem, a u vodstvo je prešao sinoć.

Fanatici s Anfielda

Čitav nogometni svijet je u ekstazi gledao sinoćnje prvo poluvrijeme na Anfieldu. Građani se nisu ni oporavili od šoka što su im domaći navijači bocama i bakljama demolirali autobus, a na terenu su ih jednako fanatično dočekali i demolirali igrači Liverpoola.

Umjesto očekivanog pritiska na zadnju liniju, Pepa je dočekao agresivan blok na Kloppovoj polovici i onda luđački okomite lopte i jurnjava u kojoj nema izgubljene lopte. I ono što je bilo najljepše vidjeti – glad za igrom.

Ta glad ogledala se u tome što se nije išlo na iznuđivanje prekršaja. Igračima je usađen ratnički mentalitet (a takvi su i ciljano dovođeni) koji ne traži prekršaj nego jednostavno ide dalje u totalnu ofenzivu jer prekid igre znači predah protivniku.

Sve je poteklo s lijeve obale Rajne

Njegovao je taj stil Klopp i u Dortmundu i u Mainzu gdje je proveo i igračku karijeru. A tamo negdje sredinom 90-ih u gradu na Rajni trenirao ga je pokojni Josip Kuže. Vlado Kasalo, koji je s Kloppom nešto ranije dijelio Mainzovu svlačionicu, kaže da njegov nogomet neodoljivo podsjeća na Kužin:

„Svi koji su tad gledali Mainz, primijetit će sličnost s Kloppovim momčadima (…) preslikao je njegove akcije, igru, prekide… Upijao je kao spužva, radio skice, crtao na treninzima.“

Nijemac je Kužine ideje razvio i dobili smo sinoćnji užitak. Nedvosmislen dokaz da nogomet može biti agresivan i čvrst, a istovremeno lepršav, brz i oku ugodan. Mentalitet koji Liverpool čini onakvim kakav jest i Kloppova vizija nogometa tvore prirodan spoj. Spoj koji bi mogao odvući nogomet od novokomponirane formule: što više milijuna, to više trofeja. Te formule su navijači siti. Oduvijek bili.