Kazahstanski sultan

Da onako loptu vanjskim dijelom stopala u trku primi i potom mirno poentira netko u zapadnoj Europi, snimka bi vas opsjedala na svakom sportskom portalu. Ovako je prošla gotovo nezapaženo.

Više od četiri tisuće kilometara od kuće, Marin Tomasov je glavna zvijezda lige. Na naše sportske naslovnice dospije svako toliko. Posljednji puta ovoga vikenda kada je zabio čak četiri pogotka u pobjedi 5:0 njegove Astane protiv Aktobea u 31. kolu kazahstanskog prvenstva. Zadarski internacionalac se s ova četiri pogotka dodatno odvojio na ljestvici strijelaca. Ponosan je vlasnik 19 pogodaka i na to je dodao još 12 asistencija u prvenstvu.

4 u 33 minute

Lude brojke u bilo kojem prvenstvu. Pogotovo imamo li na umu da je zadarski internacionalac krilo. Kada pogledate lakoću kojom igra u Kazahstanu, dojma ste da se igra nogometa. Trebale su mu 33 minute da postigne četiri pogotka i valja napomenuti kako nijedan nije neki odbijanac, već je kod svakoga riječ o potpuno tehnički dotjeranom udarcu. U kakvoj formi igra možda najbolje dočarava četvrti pogodak. Da onako loptu vanjskim dijelom stopala u trku primi i potom mirno poentira netko u zapadnoj Europi, snimka bi vas opsjedala na svakom sportskom portalu. Ovako je prošla gotovo nezapaženo.

Vukušić i Kiš

Lijepo je da naši „kradu“ naslovnice i u drugim „manjim“ europskim ligama. Spomenimo „sinjskog dijamanta“ Antu Vukušića koji ove sezone svjetla ljubljanskoj Olimpiji. Njegovih 13 golova (i 4 asistencije) drže ga na vrhu slovenske ljestvice strijelaca, a Olimpiju na vrhu ljestvice klubova.

Na sjeveru kontinenta je za trpanje zadužen Tomislav Kiš. U dresu Zalgirisa utrpao je 22 pogotka u 28 kola i uvjerljivo drži prvo mjesto na ljestvici strijelaca.

Pa kada nam već glavnim napadačkim vedetama (ne računajući Andreja Kramarića) ne ide, veseli vidjeti da se hrvatski nogometni talent dokazuje diljem Europe i šire.

F. M.