I drugi put propala operacija Barbarossa

Njemačka
Foto: Wikipedia
Od Putina i Rusa smo naučili da su uvik kontra i totalno drukčiji od drugih ali ovo je previše

Svjetsko prvenstvo sa svjetskim senzacijama. Nagradno pitanje svim hodajućim i ležećim nogometnim enciklopedijama; kada je zadnji put svjetski prvak išao kući već nakon grupne faze, a dva najveća igrača svog vremena nakon osmine finala?

Rusija – nemoguća misija za Njemačku

Od Vladimira Putina i Rusa smo naučili da su uvik kontra i totalno drukčiji od drugih ali ovo je previše. Nijemci nisu uspjeli izvesti invaziju na Moskvu 15. srpnja, samo ovaj put su aktualne svjetske prvake spakirali kući Korejci. Leo Messi se u Rusiji skoro pa nije ni pojavio, a mačka s devet života, C. Ronaldo, ispucao je sve svoje džokere još u prvom kolu sa Španjolcima.

Ostale su momčadi koje je (o ukusima se ne raspravlja) užitak gledati, pokoji zalutali liliputanac i posebna kategorija – vječni favoriti poput Španjolske i Brazila čije su igre daleko od onih koje su proslavile te reprezentacije.

Loše igre tradicionalno velikih momčadi ni na jednom Mundijalu nisu bile očitije. Jasnije je nego ikad da to nisu momčadi već skupovi zvijezda koje u svojim klubovima u sezoni odigraju 50-ak utakmica. I tako iz sezone u sezonu. Pisali smo o ključu uspjeha Reala Madrida u Ligi prvaka koji je uhodani mehanizam nakon kojeg je Ronaldu jako teško doći u momčad gdje (da nije Ricarda Quaresme) mora sve sam. Puno je takvih igrača kojima je igra u klubu puki automatizam pa je prijelaz na reprezentativni kolosijek gdje malo više igra srce – čista enigma.

Sampaolijeva i Löwova lutanja

Druga vrsta debakla je Sampaolijeva Argentina ili Löwova Njemačka. Tu pričamo o gomili talenta koji je pogrešno filtriran; neki dobri nisu pozvani (Leroy Sané, Mauro Icardi), neki su proveli previše vremena na klupi (Gonzalo Higuaín), a neki drugi na terenu (Thomas Müller). Dodatno, nikad izraženiji nije bio izostanak ikakve defanzivne postavke i ofenzivne kreacije. Jednostavno preveliko oslanjanje na pojedince i vjerovanje da ćeš gol zabiti a nećeš primiti, samo to trebaš dovoljno jako željeti.

Neki glavni igrači su već otpali ali dvoboji osmine finala poput Francuske i Portugala kazuju da prave nogometne fešte tek slijede pa možda Svjetsko prvenstvo u Rusiji, možda i zadnje sa samo 32 momčadi (ako Gianni Infantino uspije u svom naumu), na najjače svjetlo izvede nekog favorita iz sjene.