Gigi nije mulac, on je oličenje nogometa

Foto: YouTube

Oliverova supruga Lucy je također nogometna sutkinja. Tip je trebao, kad su mu javili da će suditi utakmicu kojoj nije dorastao, jednostavno reći svojoj dragoj: – Dušo, možeš li ti odsuditi ovu? Mene je frka jer ne znam!

– Ne znam koliko je love primio, al’ gadno se zaj… – riječi su kojima je popratio Michaela Olivera tip iz društva s kojim sam gledao utakmicu Reala i Juventusa. Žalosti kad se pojavi na sceni tip koji je totalni anonimus i odluči, u trenutku kad je utakmica spremna za senzacionalne produžetke, skrenuti svjetla pozornice na sebe i umisliti da si umjesto da milijuni gledaju utakmicu zbog tebe.

Gospodin Gianluigi Buffon rekao mu je navodno u raspravi nakon dosuđenog jedanaesterca: – Go take a shit! – Ej, Buffon je to rekao! Buffon! Pa koliko si uprskao?! U biti, potpuno je irelevantno što mu je Gigi kazao jer trebaš biti totalni nogometni analfabet da bi gospodinu, endemskoj vrsti u sportu, dao crveni karton i na takav, nasilni i šerifovski način, po svemu sudeći, zaključio čovjeku karijeru u Ligi prvaka. Tko je gospodin Oliver da ima to pravo? Pitate li Buffona, čovjek koji umjesto srca ima kantu za smeće…

Slobodno sudačko uvjerenje, oružje koje nije za svakoga

Slobodno sudačko uvjerenje. Fraza kojom sudački analitičari kada god zatreba aboliraju svoje kolege. Isto to slobodno sudačko uvjerenje opasan je, a time i alat kojim valja rukovati iznimno oprezno.

U djelokrug akcije koju odobrava slobodno sudačko uvjerenje ulazi da ćeš kao sudac nekog neotesanog mulca koji te pošalje u onu stvar izbaciti s terena prije nego preko usta prevali posljednji slog psovke. A u isti taj djelokrug ulazi i da kad ti tu istu psovku izrekne Buffon, u trenutku kad Real u 90 i nekoj minuti gurneš u polufinale nakon epileptičnog napadaja u petercu, njemu ćeš MOŽDA dati žuti karton.

Jer da, nogomet mora biti viteška igra i da, pravila nikada neće vrijediti za sve isto jer neke stvari moraš zaslužiti. A Buffon nije zaslužio zatvoriti poglavlje Lige prvaka u karijeri crvenim kartonom. Pa taj tip je gospodin i to je neosporno, štogod je rekao, iskonska reakcija na nepravdu.

Nadalje, nogomet mora biti viteška igra iz koje se mora iskorijeniti onaj tetkasti segment ponašanja velikog dijela nogometaša koji jedva čekaju osjetiti povjetarac na leđima da se prospu po podu koliko su dugi i široki.

Tako mlad… i netalentiran

Najtragičnije od svega je što je takav jedanaesterac dosudio tip koji sudi englesko nacionalno prvenstvo. Prvenstvo koje tolerira neusporedivo više kontakta nego većina drugih liga.

Najveću štetu Michael Oliver učinio je sebi, s 33 godine štogod da učini, pratit će ga ova utakmica. – Sad je cijeli svijet vidio zašto nakon 80 godina nemamo suca na SP-u! – napisao je engleski nogometni zanesenjak BBC-ju.

Oliverova supruga Lucy je također nogometna sutkinja. Tip je trebao, kad su mu javili da će suditi utakmicu kojoj nije dorastao, jednostavno reći svojoj dragoj: – Dušo, možeš li ti odsuditi ovu? Mene je frka jer ne znam!