Dame i gospodo: Marcel Hirscher

Marcel Hirscher, Schladming
Flickr
Hirscheru je 29. godina i uzmemo li u obzir njegovu fenomenalnu fizičku spremu, za očekivati je da bi barem do ZOI-a u Pekingu 2022. godine mogao skijati na ovom nivou.

55.000 ljudi došlo je u austrijsko skijalište Schladming pokloniti se najboljem skijašu današnjice, Marcelu Hirscheru. U gotovo pa nogometnoj atmosferi Hirscher je pomeo konkurenciju ostavivši iza sebe Alexisa Pinturaulta čak 1,21 sekundu stigavši tako do svoje 68. pobjede u Svjetskom kupu.

Hirscheru sada nedostaje 18 pobjeda kako bi dostignuo Ingemara Stenmarka, Šveđanina kojeg mnogi smatraju najboljim svih vremena i za kojega se mislilo da ga nitko nikada neće skinuti s trona s obzirom na, činilo se, nedostižnih 86 pobjeda koje je postignuo u karijeri. U kakvoj je formi Austrijanac, ta se brojka više uopće ne čini tako nedostižnom.

Ispred Hirschera je još nekoliko sezona 

Hirscheru je 29. godina i uzmemo li u obzir njegovu fenomenalnu fizičku spremu, za očekivati je da bi barem do ZOI-a u Pekingu 2022. godine mogao skijati na ovom nivou. Naime, u svakoj sezoni Svjetskog kupa bude između 9 i 11 slaloma i između 8 i 10 veleslaloma, što su discipline u kojima je Hirscher neprikosnoveni vladar. Kad bi u svakoj od iduće tri sezone pobijedio u barem 6 od cca. 20 utrka iz tehničkih disciplina, iako je za očekivati da pobijedi i u više, 2022. godine bi sustigao Stenmarka. A ne treba zaboraviti niti činjenicu da su u ovoj sezoni ostala još 2 slaloma i 4 veleslaloma te bi Hirscher vrlo lako mogao sezonu završiti s preko 70 pobjeda u Svjetskom kupu.

Jedini Hirscherov protivnik u naumu da prestigne Stenmarka mogao bi, stoga, biti jedino sam Hirscher. Nedavno je dao intervju za Eurosport u kojem se moglo naslutiti da mu je teško iznova pronalaziti motivaciju te da bi se uskoro mogao umiroviti. Kad bi do toga stvarno došlo i kad bi se Hirscher umirovio prije olimpijade u Pekingu, tada bi Stenmark vjerojatno ostao siguran na vrhu. U suprotnom, Austrijančevo preuzimanje primata najboljeg svih vremena ne bi trebalo doći u pitanje.

Uvijek na rubu, ali toliko brži od svih

Hirscherov stil skijanja ne može se okarakterizirati tehnički lijepim poput skijanja Ivice Kostelića, Benjamina Reicha ili Marca Girardellija svojedobno, ali je zato vrlo dinamičan. Ponekad se čak čini da je na rubu ispadanja s obzirom na razinu agresije kojom napada stazu, ali njegova sposobnost izvlačenja iz neugodnih situacija na stazi je ono što ga čini najboljim.

Kad se Hirscher spušta niz stazu, ostali skijaši su svjesni da više ništa nije u njihovim rukama jer koliko god oni dobro skijali, Hirscher je u stanju skijati bolje. I brže, što je još važnije. Neki kažu da je jedini nedostatak Henrika Kristoffersena, kojeg nazivaju vječitim drugim, taj što skija u vremenu Marcela Hrischera. Koliko je on puta Hirscheru gledao u leđa, vjerojatno niti sam ne može izbrojati. A na stazi vjerojatno ništa ne bi napravio pogrešno. Ali biti brži od Hirschera ponekad je zaista ravno znanstvenoj fantastici.

I Hrischer je samo čovjek, ali čovjek sa super-moćima 

Dogodilo se ove godine da Hirscher nije pobijedio u nekoj utrci pa ga je tako u veleslalomu pobijedio Slovenac Žan Kranjec, a u slalomu Švicarac Danel Yule i nevjerojatni mladi Francuz Clement Noel, ali dojam je da je u svim tim utrkama Hirscher mogao puno bolje i da je te pobjede prepustio drugima, a ne da su mu ih oni preoteli. Marcel Hirscher na skijama djeluje kao da može napraviti što god poželi i kad god poželi.

Ako Hirscher želi pobijediti, onda će pobijediti. I tu nema dileme. Zato uživajte u njegovim bravurama na snijegu dok imate priliku jer taj čovjek svojim skijama ispisuje povijest, a prema njegovim riječima tu bi povijest mogao ispisivati još jako kratko. Iako se potajice nadamo da će nas svojim skijanjem, ali i nevjerojatnom skromnošću u javnim nastupima, uveseljavati još jako dugo.