Daj malo i drugima. Širi ligu!

da
flickr

“Ja zagovaram da Hrvatska mora imati prvu ligu s minimalno 12 klubova kako bi se dala šansa barem još jednom klubu iz Slavonije i Dalmacije”

Kada krajem srpnja krene nova sezona Hrvatski Telekom Prve lige, bit će to treća godina otkako je splitskom Hajduku najbliže gostovanje 416 kilometara udaljena Rijeka. Kilometražu klupskog autobusa nekoliko je sezona kratio RNK Split, a sada već davnih godina imala je liga i klubove iz Zadra i Šibenika. Čitava Dalmacija na samo jednom prvoligašu.

Nije ništa bolje stanje ni u Slavoniji. Otkako je Cibalia napustila elitni razred, Osijeku je najbliže gostovanje je 187 kilometara udaljena Koprivnica. Čitava Slavonija na samo jednom prvoligašu.

Pola lige u sat vremena vožnje

Dok je Rudeš bio tu, pola lige igralo je u susjedstvu. Sada se to promijenilo tako da do novog prvoligaša u Varaždin treba putovati sat vremena. Ali, i dalje je pola lige unutar sat vremena.

To je najjasniji pokazatelj centralizacije, pojma od kojeg se ježi svaki uspješni poslovni čovjek (osim ako moć nije sadržana u njegovim rukama).

Ipak, riječ je o najrazvijenijem hrvatskom kraju pa i ne čudi da se tu može razviti i održati najviše nogometnih klubova. Ali, trebalo bi uime razvoja i očuvanja hrvatskog nogometa učiniti štogod za spas slavonskog i dalmatinskog nogometa.

Glas tomu dao je nedavno i izbornik Zlatko Dalić koji je iznio prijedlog proširenja prvoligaškog natjecanja:

Ja zagovaram da Hrvatska mora imati prvu ligu s minimalno 12 klubova kako bi se dala šansa barem još jednom klubu iz Slavonije i Dalmacije. Ovako se događa da mi (op. a. Varaždin) iz Druge lige ulazimo među devet stabilnih i etabliranih prvoligaša koji su na budžetima od najmanje 15-20 milijuna kuna. Mi koji imamo proračun od četiri milijuna kuna s takvim smo proračunom u nepovoljnoj poziciji. Mora se poraditi na tome, zbog kvalitete i masovnosti to bi bio dobar potez.

I stoji čovjeku ta računica.

Kada s nekim malim proračunom uđeš među stabilne (koliko je to moguće za naše prilike) prvoligaše teško je tu parirati. Kada bi se, pak, ligu proširilo i učinilo takvom da dva kluba izravno ispadaju, a da deseti igra kvalifikacije za ostanak protiv trećeplasiranog iz Druge lige, to bi svakako donijelo draž prvenstvu koje i tako na vrhu Dinamo opet utiša već početkom listopada.

F. M.