1. HNL – Podjela bodova u Jadranskom derbiju

Splićani imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo rezultatom s obzirom da je Rijeka dominirala većim dijelom susreta, a kao junak dana se na kraju ispostavio vratar Hajduka, Josip Posavec.

Dojam je da se Hajduku u ovoj utakmici vratilo za brojne nesreće koje su iskusili u povijesti. Ovoga puta, nakon što je Rijeka stezala obruč cijelu utakmicu, čekala priliku da drugim pogotkom potvrdi pobjedu, u samoj završnici je uslijedio pogodak Caktaša za izjednačenje. Rijeka je bila apsolutni favorit, Hajduk je ove sezone samo u Europi nešto odigrao, te čim se podvuče crta na ovu utakmicu, Splitska realnost je da bi i ove godine mogli ostati daleko od pozicije kojoj se nadaju. U ligi su na 2 boda iz 3 utakmice, a europska natjecanja uglavnom budu završena prije jeseni, nema naznaka da bi ove sezone moglo doći do napretka.

“Utakmica je bila teška, puna ritma. Dobro smo odgovorili na gol koji nam je Rijeka zabila. Nije se lako vratiti pod pritiskom koji vlada na Rujevici. Mnogo nam znači ovaj bod pred uzvrat u Bukureštu”, rekao je Posavec koji je i u ovoj izjavi potvrdio da su misli Hajduka prvenstveno na Europskoj ligi.

Trener Hajduka, Željko Kopić je na presici nakon susreta priznao:

“U našoj igri nam je najviše nedostajalo da bolje razigravamo jedni druge, mirnim pasom i točnom predajom. Nakon pola sata Rijeka je postala dominantna i stvarala pritisak. Pritisak se nastavio u drugom dijelu i tu smo popustili. Moram priznati da je Rijeka bila kvalitetnija, ali moji momci su dali koliko u ovom trenutku mogu. Zadovoljan sam što se tiče našeg mentalnog sklopa. Taj pristup nas je u završnici nagradio golom koji nam je donio bod.”

Trener Rijeke, Matjaž Kek je rekao:

“Imali smo mnogo šansi, a na kraju je odluku o rezultatu donio netko koji je vidio što je vidio. Hajduku želim mnogo sreće u Europi, a potez Juranovića mi vraća vjeru u nogomet. Hvala mu za taj potez. Možemo mi biti veliki konkurenti, navijati za svoje, ali time je dao pečat svemu.”

Naime, radi se o potezu koji je napravio kapetan Hajduka Josip Juranović. Nakon naguravanja i lakranja Mirka Ivanovskog i Darija Čanađije obojica su ostali ležati na travnjaku, s tim da je evidentno gore prošao igrač Rijeke. Klupa Matjaža Keka je podivljala nakon što sudac Igor Pajač prvo nije kartonom kaznio napadača Hajduka, a potom i što je dosudio prekršaj u korist Hajduka. Uslijedio je žestok verbalni okršaj u kojem su sa klupe Rijeke udaljeni pomoćnik sportskog direktora, Ivan Mance, i pomoćni trener Danko Matrljan. U duhu fair-playa, Juranović se konzultirao sa Kopićem te odlučio predati loptu Riječanima za što je zaradio veliki aplauz publike na Rujevici.