1. HNL – Novi debakl Hajduka koji ne pokazuje znakove oporavka

Slika: Youtube

Posljednji poraz na domaćem terenu od novog prvoligaša Gorice jasna je naznaka da stvari dugo nisu bile tako loše u Hajduku kao što su sada. Bez ispaljenog metka i sa 2 gola u mreži, Željko Kopić još iste večeri možda dobije otkaz.

Jedanaest tisuća gledatelja svjedočilo je kolapsu kluba koji je nekad davno od milja nazvan “Majstor s mora” i malo je reći da im nije bilo svejedno. Gorica je već u prvom poluvremenu povela s 2 pogotka razlike, a sa sjeverne tribine su se začuli povici “dobit ćete batine” i slični povici puni psovki neprikladnih za navođenje u javnim medijima. Nakon što su prije nekoliko dana Hajdukovci ostali bez Europske lige u posljednjim sekundama utakmice, susret s Goricom trebala je biti rutinska predstava za povratak na pravi kolosijek. Međutim, nakon 4 utakmice ove sezone Hajduk još nema pobjedu, samo 2 remija i nepremostiv zaostatak za vrhom prije kraja kolovoza.

Prve izjave nakon utakmice:

Jasno je da je u situaciji u kakvoj se nalazi Hajduk bilo nerealno očekivati osvajanje naslova, ali isto tako se nije očekivalo da će Hajduk preko noći postati momčad za donji rang nacionalnog nogometa. Bez obzira na sve priče o financijskoj strani i nužnosti prodaje igrača za normalno funkcioniranje, mislim da bi malo tko nazvao “normalnim” ovo što se trenutno događa u jednom od stožernih hrvatskih klubova. I da, lako je povući pitanje odgovornosti, no kada ste suočeni sa jednom te istom pričom iz godine u godinu, i najkreativniji i najgenijalniji umovi moraju prilično protegnuti vijuge da bi smislili neki novi, do sada neisprobani pristup za okrenuti stvari na bolje dugoročno. Jer, lako je dati treneru otkaz, lako je pričati o nekakvom “rebuildingu”, okretanju mladim igračima, financijskoj odgovornosti i održivosti. Provesti sve navedeno u djelo, ako ćemo suditi po svemu što su Splićani ostvarili u posljednjih desetak godina, je nešto sasvim drugo. Za Hajduk još uvijek u domeni znanstvene fantastike, daleko od stvarnosti.

Što se trenera Kopića tiče, nakon utakmice je objavljeno na web stranici kluba da je ponudio ostavku na trenerskoj poziciji o čemu će se klub naknadno očitovati. Uoči susreta je najavljivao da mu je pozicija sigurna, ali zasigurno je već neko vrijeme i sam osjećao da mu se stolica trese. Uz njega je istu stvar napravio i sportski direktor kluba, Saša Bjelanović.