Whisky – prvi zapisi

1495. godina

Na današnji dan prvi je put u povijesti zapisan spomen o proizvodnji škotskog viskija (engl. whisky). Prema tom zapisu prvi viski proizveo je redovnik John Cor, u samostanu Lindores Abbey. U to doba Škotska je još uvijek bila katolička zemlja, a Lindores Abbey bio je benediktinski tironski samostan uz istočnu morsku obalu Škotske.

U Škotskoj, prvi dokaz proizvodnje viskija dolazi iz zapisa Exchequer Rolls 1494. godine gdje je malt poslan “fratru Johnu Coru, po zapovijedi kralja, napraviti aquavitae

Povijesni podatci o nastanku viskija potječu još iz 800. god pr. Kr. Smatra se kako je piće koje se tada nazivalo „arak“ preteča današnjeg viskija, a postojbina tog pića bila je drevna Indija. Još neslužbenih podataka o whiskyu imamo u 4. stoljeću pr. Kr. u Aristotelovim manifestima o destilaciji.

Riječ whisky skraćeni je oblik riječi usquebaugh, koja je u engleski jezik došla iz galskih jezika. Irski: uisce beatha ili škotski: uisge beatha. Što bi u prijevodu značilo: uisce – voda i bethad – životna, doslovno “voda života”.