Umro William Shakespeare

1616. godina

U rodnom gradiću Stratford-upon-Avon umro je najveći engleski i vjerojatno najveći svjetski dramatičar William Shakespeare.

Autor je besmrtnih djela Romeo i Julija, Hamlet, Kralj Lear, Henrik VII., Macbeth, Mletački trgovac, Mnogo vike ni za što, i dr. U književnosti se javlja pjesmama, nakon 1580. godine piše tragedije i komedije, a teme uzima iz stvarnog života i mitologije te iz različitih povijesnih vremena. Njegova brojna djela prerađene su u opere, balet i film.

Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu. Ličnost pisca, čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu još uvijek je zagonetka. Postoje pretpostavke da je William Shakespeare napustio školu 1578. godine kada su poslovi njegovog oca pošli nagore, te je nazočnost četrnaestogodišnjeg sina u kući postala neophodna. Od tada, pa do njegove 18. godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci. Tek od 18. rujna 1582. godine postoji dokument koji govori o ženidbi Williama Shakespearea s Ann Hathaway iz obližnjeg zaseoka Shotery, a koja je bila osam godina starija od njega.

Shakespeare je umro u 52-oj godini života, a pokopan je u crkvi sv. Trojstva u blizini oltara.