Umro Stjepan Tvrtko I. Kotromanić

1391. godina

Bosanski ban i prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić umro je iznenada 10. ožujka 1391. u 53. godini života. Za njegove vladavine ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a njega najvećim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Tada se razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima, na kojem se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana, koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

U odnosima s hrvatskom, nakon smrti hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I., miješao se i u hrvatske poslove, pa se priključio hrvatskim feudalnim buntovnicima i usmjerio svoju aktivnost prema južnoj Hrvatskoj. Godine 1390. pokorava Split, Trogir i Šibenik te otoke Brač, Hvar i Korčulu. Središnji položaj Bosne, njegove rodbinske veze i feudalno rasulo u Hrvatskoj i Srbiji omogućili su Tvrtku da okupi pod svojom vlašću velik teritorij. Daljnje okupljanje nasilno je prekinulo osmansko prodiranje.