Umro Matijaš Korvin

1490. godina

Hrvatsko-ugarski kralj, a kasnije i češki kralj, Matijaš Korvin (kako su ga često zvali i dobri kralj Matijaš) umro je 6. travnja 1490. Bio je sin transilvanijskog plemića Jánosa Hunyadija, a nazvan je Corvinus prema gavranu (lat. corvus) kojega je imao u grbu.

Kada se gleda njegova vladavina, gotovo je cijelo vrijeme proveo ratujući, ali je usprkos tomu uspio u mnogim područjima stvoriti cijenjeno kraljevstvo toga vremena. Uvođenjem poreza svim staležima stvorio je jaku vojsku koja mu je uvijek bila na raspolaganju. Vladao je autokratski te se oslanjao na srednje plemstvo i gradove. Zaslužan je za usporavanje osmanskog napredovanja jer je nakon pada Bosne oslobodio Jajce i organizirao Jajačku i Srebreničku banovinu, otežavši time Osmanlijama prodor u slavenske zemlje.

Bio je vrlo obrozovan čovjek koji je govorio sedam jezika, a istaknuo se i kao zaštitnik umjetnoti. U Budimu je utemeljio Bibliothecu Corvinianu, knjižnicu u kojoj su bila pohranjena najznamenitija djela humanističkih znanosti, a u Senju je otvorio i prvu tiskaru.