Umro Ivan Supek

2007. godina

Hrvatski akademik, fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist Ivan Supek umro je u rodnom Zagrebu 5. ožujka 2007. Od najranije je mladosti Supek se zanima za književnost. Budući doktor fizike već u gimnaziji postaje i najbolji matematičar u Hrvatskoj.

Brzo pristupa komunistima, a zbog komunističkog djelovanja bio je i zatvaran. Tijekom Drugoga svjetskog rata odlazi u partizane te je za vrijeme rata i ministar prosvjete i znanosti. Nakon rata pomaže u osnivanju Instituta „Ruđer Bošković“, a suprotstavlja se ideji o proizvodnji atomske bombe. Kako se ta ideja nije svidjela ni Titu, od svega se odustalo. Za svoje suprotstavljanje komunističkim moćnicima Supek je snosio posljedice ‒ izbacili su ga s Instituta.

Bio je osnivač Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku te piše knjige Krivovjernik na ljevici i Krunski svjedok u slučaju Hebrang. Napisao je i kazališni komad Piramida. Bio je i predsjednik HAZU šest godina. Godine 1997. Supek šalje otvoreno pismo tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu i kritički se osvrće na tadašnje prilike u Hrvatskoj. Tuđman optužuje akademika Supeka za sudjelovanje u zavjeri, ali postojanje bilo kakve zavjere nikada nije dokazano.

Nakon duge bolesti Ivan Supek umire u svom stanu, a na njegovu izričitu želju mjesto i vrijeme pokopa objavljeni su naknadno kako bi posljednji oproštaj protekao u najužem krugu obitelji i prijatelja.