Ubijen Billy the Kid

1881. godina

Šerif Patrick Garrett, ispred Fort Sumnera, ubio je Billy the Kida. Rođen kao Henry McCarty, Billy the Kid bio je jedan od najpoznatijih likova Divljeg zapada.

Billy the Kid bio je zgodan i vedar mladić, plavih očiju, osobit i uvijek nasmijan. Te su osobine skrivale onu divlju stranu koja su ga je učinila najopasnijim odmetnikom Divljeg zapada: pucačko umijeće i lukavost.

Samo 4 mjeseca prije nego što je ubijen, Billy the Kid bio je uhvaćen i osuđen na smrt vješanjem, ali uspio je pobjeći. Sloboda mu je bila kratkog vijeka jer ga je Garret pronašao nakon 4 mjeseca. Postoje dvije verzije o ubojstvu the Kida: prva je da the Kid nije prepoznao Garretta u mraku pa je izvadio pištolj i na španjolskom pitao “Quien es? Quien es?” (Tko je? Tko je?) pa je Garrett prepoznao Kidov glas, izvadio pištolj i dvaput zapucao.  Druga verzija, za koju analitičari tvrde da je točnija, govori da je the Kid imao nož u ruci i prije nego je ušao, izustio navedene riječi (zbog tame) i tada stradao od Garrettovih metaka. Billy the Kid je pokopan sljedećeg dana na starom vojnom groblju u Fort Sumneru.

Billy the Kid je postao legendom kad je njegov ubojica, šerif Garrett, godinu dana nakon što ga je ubio objavio senzacionalnu biografiju naslovljenu ‘Authentic Life of Billy, the Kid’.

izvor: narod.hr