Rodio se Rudolf Horvat

  1873. godina

  Hrvatski povjesničar, književnik i političar Rudolf Horvat rodio se u Koprivnici 14. ožujka 1873., a umro u Zagrebu 1947.

  U političkom životu, sa Stjepanom Radićem dolazi na ideju o osnivanju HSS-a. Popularizacijom povijesnih rezultata u tiskanim medijima borio se za obnovu hrvatske državnosti, a zbog svoje izrazito hrvatske djelatnosti od državnog je režima bio sustavno omalovažavan i onemogućivan u radu. Sva svoja istraživanja financirao je sam i bez ikakve državne pomoći. Događaji poslije atentata na Stjepana Radića uvjerili su ga u potrebu izgradnje samostalne države Hrvatske, pa se njegovo pisanje u tom vremenu opet okreće politici. Za NDH bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu.

  Godine 1942. izdao je knjigu Hrvatska na mučilištu, posvećenu stradanjima Hrvata u novijoj povijesti. Nakon 1945. jugoslavenske su ga komunističke vlasti osudile i oduzele mu građanska i politička prava, a njegova djela nisu se smjela koristiti za vrijeme komunističke vlasti.


  PODRŽITE NAS
  Pratite nas na Facebooku!
  DONACIJE

  Ako želite podržati slobodno novinarstvo i Planet.hr možete donirati putem stranice za donaciju: Donacije