Prvi put uspješno lansirana raketa

1926. godina

Robert Hutchins Goddard, rođen 5. listopada 1882. godine u Massachusettsu, uspio je napraviti i lansirati raketu na tekuće gorivo. Bio je fizičar, matematičar i izumitelj, a na sveučilištu Princeton predavao je ekspermentalnu fiziku. Smatra se pionirom raketne tehnike.

Oko 1914. godine počeo je lansirati svoje prve testne rakete na kruto gorivo u blizini rodnog Worcestera. U početku je ismijavan, pa čak i proglašen ludim, da bi ga danas nazivali “ocem modernih raketa u SAD-u”.

U Prvom svjetskom ratu, 1917.godine, otišao je raditi rakete za vojsku koje nisu upotrebljene jer je rat uskoro završio, da bi već sljedeće godine uspio usavršiti mlaznice.

Na današnji dan 1926. godine lansirana je prva na svijetu raketa pogonjena tekućim gorivom. Sa svojim timom lansirao je 34 rakete u razdoblju od 1926. do 1941. godine. Postigao je najveću visinu od 2.6 kilometara i brzinu od 885 km/h.

Umro je 10. kolovoza 1945. godine. Goddardu je odano priznanje tek nakon smrti i objave zbirke njegovih radova 1948. godine. U njegovu čast nazvan je i jedan krater na Mjesecu, a po njemu je i NASA nazvala svoj Goddard Space Centre u Marylandu.