Petar Kružić poginuo u bitki kod Klisa

1537. godina

Hrvatski vojskovođa i kapetan Klisa poginuo je 12. ožujka 1537. u 46. godini života u okolici Klisa. Kružić je svoju vojnu karijeru počeo 1513. kad se priključio kliškim braniteljima, a pet godina poslije postao je i kapetan Klisa te nešto kasnije i senjski kapetan.

Osmanlije, pa i Mlečani nekoliko su puta ‒ i na vojne i na druge načine, pa i poticanjem na izdaju ‒ pokušali osvojiti Klis, ali su gradu pomagali pape Klement VII. i Pavao III. U ljeto 1536. okupila se velika osmanska vojska koja je obnovila utvrdu u Solinu i sagradila još dvije kako bi potpuno ogradila Klis i tako ga prisilila na predaju.

Kliški su se ratnici kao i uvijek hrabro i junački branili, a kobnog 12. ožujka 1537. u pomoć im je stiglo čak 3000 njemačkih vojnika kralja Ferdinanda Habsburškog i 700 talijanskih vojnika koje je poslao papa Pavao III. Zajedno su navalili predvođeni kapetanom Kružićem i njegovom vojskom te su uspjeli razvaliti dvije osmanske utvrde. Provaljujući u posljednju utvrdu, iznenada se pojavio Murat-beg sa svoji 2000 vojnika koji su navalili na kršćane divlje urlajući; talijanski i njemački vojnici mislili su da je Osmanlija mnogo više nego njih pa su stali bježati prema obali.

Hrabri je Kružić pokušavao zaustaviti i smiriti redove kršćanske vojske, ali se nije uspio izvući ‒ Osmanlije su ga opkolili i ubili. Kako su Klišani ostali ne samo bez svoga kapetana Petra Kružića, koji je diljem kršćanskoga svijeta postao poznat zbog svog junaštva, nego i bez izvora vode, prihvatili su ponudu Osmanlija koji su im obećali slobodu ako im mirno prepuste grad.

Tako je Klis 12. ožujka 1537., na blagdan Sv. Grgura, došao pod osmansku vlast. Građani grada Klisa raselili su se na sve strane, a mnogi su uskoci otišli u Senj, odakle su nastavili ratovati protiv Osmanlija.