Osnovana tvrtka Apple

Pixabay

1976. godina

Na današnji dan, 1976. godine, Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne osnivaju tvrtku Apple Computer. Njihovo prvo računalo je bilo Apple I koje ubiti prolazi nezamijećeno na tržištu. Već sljedeće godine predstvaljaju osobno računalo Apple II, da bi 1983. godine predstavili računalo Lisa. Lisa je doživjela komercijalni neuspjeh zbog visoke cijene, a slijedeće godine na tržište dolazi Macintosh.

Godine 1998. Apple predstavlja iMac, a 2001. godine glazbeni player iPod. 2007. godine predstavljen je iPhone koji donosi tektonske promjene na tržištu mobitela.

Steve Jobs, čelnik i osnivač tvrtke Apple, promijenio je način na koji ljudi koriste i doživljavaju tehnologiju, postavši kultna ličnost i simbol jednog vremena.

U posljednjih desetak godina, proizvodi Applea nestrpljivo su se iščekivali i stvarali ogromne redove ispred trgovina. Mediji su pomno pratili svaku glasinu o novom modelu iPhonea i iPada.

Apple danas vrijedi preko 850 milijardi dolara. Prošle godine u studenom tvrtka je dostigla rekordnu vrijednost od 900 milijardi dolara.