Eksplozija u Černobilu

1986. godina

U dvjema eksplozijama u nuklearnoj elektrani Černobil eksplodirao je reaktorski blok. Jakost zračenja bila je do 40 puta veća nego prilikom nuklearne eksplozije u Hiroshimi 1945. godine. Uništen je jedan od četiri reaktora u »Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin«, odnosno takozvanoj Černobilskoj nuklearnoj elektrani.

Sovjetske vlasti prekrivale su nesreću tri dana, a nakon tri tjedna jezgru reaktora prekrili su sa 4000 tona pijeska, gline, olova i bora, te iselili stanovništvo u krugu od 30 kilometara. Pitanje je kada bi nesreća uopće bila obznanjena, s obzirom da su problem uočili švedski meteorolozi koji su primjetili visok stupanj radioakitvnosti nad Švedskom. Riječ je o najtežoj nuklearnoj nesreći kojoj je uzrok loša tehnologija i isto tako najozbiljnije upozorenje za čitav svijet i njegovu energetsku politiku.

Černobilska katastrofa pokrenula je borbu europskih organizacija protiv europskih nuklearnih postrojenja i buđenje dublje ekološke svijesti koja se proširila cijelim svijetom.