Amundsen javno obznanio svoje otkriće Južnog pola

1912. godina

Amundsen je 1910. – 1912. godine vodio ekspediciju na brodu Fram koja je prva stigla do Južnog pola, natječući se sa suparničkom britanskom skupinom koju je vodio Robert Scott. Pri dolasku u grad Hobart u Australiji, na današnji dan 1912. godine, javno su obznanili svoje postignuće.

Britanska skupina stigla je na Južni pol pet tjedana poslije, da bi na povratku cijela ekspedicija umrla od gladi i ekstremne hladnoće.

Norveški istraživač, punog imena Roald Engelbregt Gravning Amundsen, započeo je studij medicine, da bi već u 21. godini života prekunuo taj isti studij i posvetio se polarnim istraživanjima. Zajedno sa talijanskim istraživačem, Umbertom Nobile i njihovom posadom, pokušava doći do Sjevernog pola.

Ovoga puta zračnim putem, i to u cepelinu “Norge”. To im je i uspjelo 12. svibnja 1926. godine. Tako je Amundsen, zajedno sa Oscar Wistingom, članom svoje posade, bio prva osoba koja je bila na oba pola.

Brod Fram (norveška riječ za naprijed), izgrađen je 1892. godine, te je do pojave Titanica bio najpoznatiji brod na svijetu.

Amundsen je nestao, pretpostavlja se 18. lipnja 1928. Zrakoplov u kojem je krenuo na Sjeverni pol, u potragu za izgubljenom ekspedicijom koju je vodio Nobile, srušio se i nikada nije pronađen.