Znanstvenici otkrili ogromnog dinosaura koji je harao sjeverom Italije

Saltriovenator, dinosaur, Italija
Wikimedia Commons
Znanstvenici su otkrili fosilne ostatke ogromnog dinosaura mesojeda koji je harao sjeverom Italije prije 198 milijuna godina, čija je smrt a ne samo život bila upečatljiva.

Saltriovenator zanellai bio je dug oko 7,5 metara, objavili su u srijedu znanstvenici, težio je najmanje tonu što znači da je u vrijeme kad je živio na početku razdoblja jure bio najveći poznati dinosaur mesojed.

I njegova smrt bila je upečatljiva.

Nakon što je uginuo njegovo je truplo nekako stiglo do mora i potonulo na dno gdje su ga tijekom mjeseci ili godina ‘glodala’ brojna morska bića prije nego što se pretvorilo u fosil.

Na njegovim kostima su tragovi koje su vjerojatno ostavili morski psi i druge ribe kao i tragovi morskih ježeva i male rupe koje su probušili morski crvi.

“To je jedinstveno”, kazao je paleontolog Cristiano Dal Sasso iz milanskog muzeja prirodne povijesti koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu PeerJ.

“U znanstvenoj literaturi spominju se neke kosti dinosaura koje su glodale kopnene životinje poput dinosaura i, rjeđe, insekata. Najmanje tri vrste morskih životinja ostavilo je tragove na kostima saltriovenatora”.

Saltriovenator, koji ujedinjuje odlike nerazvijenih dinosaura mesojeda i onih razvijenijih, najavio je pojavu još većih dinosaura grabežljivaca koji su živjeli kasnije tijekom jure i krede.

To je drugi dinosaur koji je otkriven u Italiji

Saltriovenator, u prijevodu lovac iz Saltrija, bio je dvonožna životinja lubanje duge 80 centimetara s oštrim zubima i prednjih ekstremiteta s po četiri prsta od kojih su tri imala kandže. Bio je star oko 24 godine i nepotpuno razvijen u trenutku smrti. Živio je u obalnom području u okruženju koje nalikuje na današnje Karibe i vjerojatno je lovio dinosaure biljojede te možda manje dinosaure mesojede, kažu znanstvenici.

Dinosauri su se prvi puta pojavili prije oko 230 milijuna godina tijekom trijasa. Prvi dinosauri mesojedi bili su u sjeni većih grabežljivaca koji nisu pripadali toj vrsti i koji su izumrli do kraja trijasa. S nestankom konkurencije veličina dinosaura mesojeda se tijekom jure bitno povećala.

Fosil saltriovenatora otkriven je 1996. u jami u blizini sela Saltrio, 80 kilometara sjeverno od Milana.

To je dovelo do zahtjevnog posla odvajanja kostiju od kamena. (Hina)