Uragan u Mexicu razbio piramidu i otkrio antički hram

Hram u Mexicu
Foto: Youtube
Zahvaljujući potresu otkriven je hram unutar piramide koji je stoljećima bio neotkriven

Potresi su poznati prema razarajućoj moći, s time da je nedavan potres u Mexicu imao iznenađujuće pozitivan utjecaj na arheologe – otkrio je skriveni hram unutar piramide.

Područje je, 19. rujna 2017., pogodio potres magnitude 7,1 i to nakon što je 12 dana ranije isto područje pogodio potres vrijednosti 8,1. U potresu je poginilo više od 200 ljudi i oštetilo više sturktura uključujući piramidu na geološkom nalazištu Teopanzolca koje se nalazi oko 115 km južno od Mexica.

Hram vjerojatno izgradio azteški narod Tlahuice kulture

Dok su arheolozi na nalazištu koristili radare kako bi procjenili opseg oštećenja piramide, koja datira iz 13. stoljeća, unutar nje su pronašli još stariji hram za kojeg se smatra da je oko 800 godina stariji. Istraživači, s Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest, su izjavili kako je hram vjerojatno izgradio azteški narod Tlahuice kulture 1150. godine. Velik je svega 6×4 metra, a u unutrašnjosti su sačuvani keramika i kamenčići.

Skriveni hram nađen je oko 2 metra ispod Tialocovog, posvećenog  aztečkom bogu kiše, i Huitzilopochtlihova hrama (posvećenog bogu rata). Novi hram je bio sličan ostalim hramovima u piramidi, sa zidovima u štukatu, klupom, fasadom izgrađenom od izduženog kamenja i ostacima stupova koji su nekada vjerojatno podupirali krov. Strukturni detalji hrama posebno su zainteresirali znanstvenike jer sugeriraju kako su arhitektonski stilovi iz doba Tlahuica utjecali na sturkture koje su stoljećima kasnije gradili Meksikanci. Tajni hram predstavlja najstariju strukturu u piramidi i naglašava važnost Teopanzolco nalazišta za rekonstruckiju povijesti Meksičkih drevnih kultura.

Izvor: livescience.com