U Pašmanskom kanalu pronađene koštice maslina stare 3.500 godina

masline, koštice, maslinarstvo
Pixabay
Koštice će analizirati stručnjak s Agronomskog fakulteta kako bi se utvrdila sorta masline, koja se možda i danas uzgaja u Dalmaciji 

Arheolozi nastavljaju otkrivati bogate nalaze iz srednjeg brončanog doba u podmorju oko otočića Ričul u Pašmanskom kanalu. Iako dugo nije bilo mnogo saznanja o sjevernoj Dalmaciji u ovom prapovijesnom razdoblju, u zadnjih nekoliko godina podvodna istraživanja oko Ričula urodila su mnogim otkrićima, piše Radio Zadar.

U rujnu je započela peta podvodna arheološka kampanja na ovom području, kojom stručnjaci nastoje saznati nove podatke o životu predliburnskih zajednica koje su u sjevernoj Dalmaciji živjele do prije tri tisućljeća. Istovremeno, skupina arheologa provodi istraživanje na kopnenom dijelu Ričula, kako bi se ustanovilo postoje li kulturne povezanosti s nalazima pronađenim na podvodnom lokalitetu.

Na kopnu su tako pronađeni fragmenti prapovijesne keramike i pravocrtna konstrukcija od pločastog kamena, za koju stručnjaci pretpostavljaju da bi mogla predstavljati ostatke stare ograde. Ronilačka ekipa je, pak, na morskome dnu pronašla dijelove debljega zida od kamena i drva, moguće ostatke nekadašnjeg zaštitnog bedema.

Najzanimljivije otkriće također dolazi iz mora: ronioci su u prapovijesnom kulturnom sloju uz Ričul nedavno pronašli stotine koštica maslina koje su stare oko 3.500 godina. Jedna je koštica pronađena još prije nekoliko godina, ali stručnjaci tad nisu mogli izvršiti analizu jer je za nju potrebno barem 40 primjeraka. S obzirom da ih sad ima i više nego dovoljno, koštice će analizirati prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kako bi utvrdio sortu masline u pitanju. Ovaj fascinantni nalaz svjedoči o najstarijem dosad znanom razdoblju maslinarstva na cijelome Jadranu.

Više na Radio Zadar