Rijetko otkriće u Irskoj: u šetnji uz more pronašao zlatni broš star 800 godina

irska, broš, nakit, arheologija
RTÉ News / screenshot
Stručnjaci još nisu odgonetnuli značenje natpisa na brošu, ali moguće je da ga je vlasnik nosio kao talisman za zaštitu od bolesti

Na zapadu irske regije Kerry početkom listopada je pronađen zlatni broš star čak 800 godina. Delikatni komad nakita koji potječe iz 13. stoljeća nisu otkrili arheolozi tijekom istraživanja, već je na njega slučajno nabasao prolaznik u šetnji uz more, piše RTÉ News.

Broš je prstenastog oblika i nosi natpis na gotskome pismu, a u njega je ugrađen i mali poludragi kamen turmalin.

Dr. Nessa O’Connor iz Irskog nacionalnog muzeja rekla je da je riječ o značajnom otkriću. “U Irskoj je pronađeno oko 150 prstenastih broševa, ali su obično izrađeni od bakrene legure”, rekla je i dodala da je pronalazak zlatnog broša stoga izuzetno poseban.

Broš je među kamenjem na obali pronašao Englez Ian Andrew dok se šetao uz more u blizini grada Dingle.

Kerry brooch

A rare 800-year-old brooch has been discovered in West Kerry

Gepostet von RTÉ News am Dienstag, 2. Oktober 2018

Arheologinja Isabel Bennet također smatra da se radi o vrijednom pronalasku za to područje. “To je nevjerojatno otkriće, prvo takve vrste u Kerryju. Dingle je bio velik srednjovjekovni grad, možda su [broš] izgubili neki mladić ili djevojka dok su hodali ovuda, možda ga je nanijelo more ili ga donijela ptica. Tko zna, to je misterij”, rekla je Bennet.

Stručnjaci još nisu dokučili značenje ugraviranog natpisa. Većina slova se može jasno pročitati, ali je još uvijek nejasno što označavaju i mogli bi predstavljati neku vrstu kodirane poruke. Dr. O’Connor smatra da je broš imao magično značenje za svog vlasnika koji ga je možda nosio kao talisman. “Slični broševi pronađeni na drugim mjestima nose kodirane natpise ili kratke molitve za zaštitu od bolesti prisutnih u 13. i 14. stoljeću, poput crne kuge”, pojasnila je.

Broš je nakon znanstvene obrade poslan u Arheološki muzej u Dublinu, gdje će biti izložen u sklopu nadolazeće izložbe ‘Dressed to Impress’.